Američki izaslanik poručio da se RS ne može otcijepiti od BiH, osudio Dodika

Vijesti 21. okt 202120:41 > 20:42 2 komentara
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar (Ambasada SAD-a u Srbiji)

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, i tom prilikom je poručio kako ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska od države.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH. Također, osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji, saoćeno je iz kabineta Komšića.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Razgovarano je i o političkim inicijativama za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, te je potcrtano da je integracija Bosne i Hercegovine u EU, u što skorijem periodu, najbolji način da se odgovori na težnje i potrebe građana, dodano je iz kabineta Džaferovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare