Američki senatori pisali Blinkenu: Zabrinuti smo za mir u BiH

Vijesti 12. okt 202210:01 3 komentara
Rod Lamkey/Pool via REUTERS

Grupa američkih senatora uputila je pismo državnom sekretaru SAD-a Antony Blinkenu i ministru odbrane Lloydu Austinu, izražavajući zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini te zahtijevajući ozbiljniji angažman SAD-a u suradnji s europskim partnerima, kako bi se osiguralo prisustvo mirovnih snaga u zemlji koja je, kako se navodi, izložena ruskom uticaju.

“Pišemo vam kako bismo izrazili zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Nepostojanost mira koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom je evidentna i upozoravajuća. Rat Vladimira Putina u Ukrajini ohrabrila je aktere u Bosni i Hercegovini koji već dugo uživaju podršku Kremlja i drugih vanjskih faktora, te rizik od nasilja se ne može ignorirati. Sjedinjene Države se moraju usredotočiti na održavanje mira u Bosni i Hercegovini”, navodi se na početku pisma visokim američkim dužnosnicima, kojeg potpisuju senatori Jeanne Shaheen, Thom Tillis, Chris Murphy i Roger F. Wicker.

Podsjećaju kako je Vijeće sigurnosti UN-a 22. novembra 2004. Rezolucijom 1575 uspostavilo operaciju Althea EUFOR kao zakonskog nasljednika NATO snaga SFOR koje su očuvale mir u Bosni i Hercegovini devet godina nakon završteka rata.

“U vrijeme predaje dužnosti, NATO snage brojale su sedam hiljada pripadnika, tako da je i EUFOR počeo sa približno istim brojem pripadnika. Tokom godina, taj broj se stalno smanjivao u skladu s napretkom koji je ostvaren ka trajnom miru. Ipak, nedavni destabilizirajući politički događaji u zemlji ukazuju na jasan preokret situacije koji zahtijeva usklađeniji strateški odgovor od zemalja članica EU, Velike Britanije, i Sjedinjenih Država kako uspješno održati misiju EUFOR Althea”, upozoravaju američki senatori.

Smatraju kako bi Sjedinjene Države trebale pozvati europske partnere da intenziviraju napore tokom vojne konferencije EU 10. novembra i osigurati kako trupe tako i opremu koji su neophodni da bi se održala trenutna postava EUFOR-a od minimalno hiljadu i sto članova.

“Sjedinjene Države bi također istovremeno trebale preispitati svoju podršku EUFOR snagama, kako bi ustanovili da li može biti učinjeno nešto više, izvan logističke podrške i obuke. Tokom prethodne godine, poiltički predstavnik bh. Srba Milorad Dodik je pojačao retoriku u vezi sa secesijom Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Napetosti su visoke, a rizik od manjih provokacija da izazovu dublju destabilizaciju pa čak i nasilje je stvarna, a potreba za efektivnim odvraćanjem je potrebna bez odgode”, poručuju američki senatori.

Istakli su i snažnu suradnju NATO štaba u Sarajevu sa EUFOR-om, naglasivši kako NATO prisustvo šalje snažan signal širom zemlje i regije.

Dodaju kako Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici moraju raditi zajedno kako bi ojačali NATO štab u Sarajevu a to počinje s ispunjenjem rezultata Madridskog samita, odnosno prilagođavanjem mjera podrške i programa izgradnje kapaciteta odbrane, kako bi se odgovorilo potrebama.

“Rusija nastavlja da prisvaja Zapadni Balkan kroz svoju sferu interesa a ruski dužnosnici su izdali brojna saopštenja podrške regionalnim akterima koji se suprostavljaju i NATO i europskim integracijama. Sjedinjene Države ne smiju gledati kroz prste na ove prijetnje; moramo demonstrirati odlučnost ka europskoj sigurnosti održavanjem efektivnog prisustva na Balkanu dok nastvaljamo s odgovorom na ruski, neisprovocirani rat u Ukrajini”, ističe se u pismu.

Senatori na kraju pozivaju Bidenovu administraciju da razvije strategiju, u dogovoru sa EU, kako da se održe mirovne snage u BiH u slučaju ruskog veta na mandat EUFOR-a.

“Ruski veto, koji bi mogao dobiti podršku Kine, se očekuje tokom glasanja o obnavljanju mandata EUFOR-a pred UN-om tokom novembra. Vjerujemo kako postoji zakonski osnov da se održi mirovno prisustvo u BiH koje ne zahtijeva odobrenje UN-a. Dok bismo trebali raditi da osiguramo nesmetano obnavljanje mandata EUFOR-a, moramo se pripremiti na kontinuirano mirovno prisustvo. Ozbiljno NATO krizno planiranje je od ključne važnosti, i stvara važnu prednost u UN-u kako bi se odgovorilo na potencijalni ruski veto kao i u Bosni i Hrcegovini, te šalje važnu poruku liderima u zemlji”, ističu senatori uz podsjetnik kako Sjedinjene Države već decenijama uažu u mir i stabilnost u BiH, te ne smiju dozvoliti da izgube pažnju u ovom trenutku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare