Ahmić: Tužilaštvo dokazalo da je većina jedinica formirano i slano iz Srbije

Vijesti 30. jun 202113:56 > 14:07 0 komentara
N1

Amir Ahmić, oficir za vezu s Mehanizmom u Hagu, kazao je kako očekuje da Stanišić i Simatović danas budu presuđeni. Istakao je kako je tužilaštvo dokazalo da su jedinice većinom formirane u Državnoj bezbednosti Srbije odakle su finansirane, kontrolisane i upućivane u BiH i RH. Također, poručio je kako niko nije amnestiran, te da su Srbija i RH presuđene presudama Haškog tribunala.

Podsjetio je da je 2015. godine poništena prvostepena presuda jer Prvostepeno vijeće nije ustanovilo UZP.

“Naveli su da je bilo potrebno da se utvrdi ideja ‘Velike Srbije’. Da li je došlo do operacionalizacije UZP pod krinkom ‘Velike Srbije’ i da li je postojao. Ako jeste, ko je učestvovao, obim i posljedice te koji je doprinos Stanišića i Simatovića u tome”, rekao je Ahić.

Drugi razlog ukidanja presude je, kaže Ahić, taj što je “prvostepeno vijeće koristlo institut tzv. usmjerenosti slučaja Perišić”.

“Bilo je potrebno da za svaku akciju i slanje jedinica u BiH i RH mora postojati pismena naredba. Da za svu tu ‘pomoć’ koja ulazi u BiH moramo naći dokaz da je bilo usmjereno za činjenje zločina. Tužilaštvo je dokazalo sve. Utvrđena je baza zločina i da su jedinice većinom formirane u službi Državne bezbednosti. Da su finansirane i bile pod njenom kontrolom i da su iz Srbije upućivane u BiH. Ali rekli su da Simatović i Stanišić nisu odgovorni. Zato je prvostepena presuda pala”, rekao je Ahić za N1.

Amir Ahmić: Srbija i RH su presuđene, nisu amnestirane

Kazao je kako se nada da će drugostepena presuda biti izrečena u razumnom roku te da bi bilo razočaravajuće da se nakon 18 godina čeka još 2,5 godine.

“Podsjećam da je ovaj Tribunal donio osam presuda – tri za agresiju Srbije, pet za agresiju Hrvatske presuđeno. Ovdje niko nije amnestiran. Presuđeno je političko, vojno i policijsko rukvodstvo Srbije. I Tuđman i Milošević se nalaze u UZP kada je u pitanju BiH. Presuđen je zločin genocida u Srebenici i silovanje Bošnjakinja kao zločin. Ovdje se radi o personalnoj odgovornosti. Nadam se da će biti presuđeni. Ukoliko se desi da budu oslobođeni pravosnažno, uradit ćemo sve da oborimo tu presudu. Borit ćemo se. Kada bi ih oslobodili, onda bi značilo da niko iz Srbije nije presuđen, a ne da je amnestirana Srbija. Arkan je ubijen, Milošević umro. Perišić nakon 27 godina je oslobođen po standardima usmene odgovornosti. Hrvatska i Srbija su presuđene u vrlo teškim postupcima koji su se odvijali skoro 25 godina pred Tribunalom”, zaključio je Ahić.

Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću pratite uživo na portalu N1 ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!