Amna Popovac o gradnji Koridora 5C: Ko je odlučio koliko vrijedi ljudski život?

Vijesti 26. jan 202213:40 0 komentara
N1

Koliko su realna očekivanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o završetku izgradnje cjelokupnog Koridora 5C do 2028. godine? Nadležni u Federaciji BiH uvjeravaju da pandemija nije i neće usporiti dinamiku gradnje, također uvjeravaju i da je osigurano finansiranje gradnje kompletne trase. Aktivisti, ipak smatraju da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

Predsjednica udruženja “Eko dvogled” iz Mostara Amna Popovac kaže da je jedno što Autoceste pričaju ,a drugo je što se događa na terenu.

“Učinili su više pogrešnih koraka. Glasanjem u Parlamentu i Domu naroda FBiH pomenuta trasa je spuštena s oboda Podveležja i ‘premještena’ tako da ide plodnom obradivom zemljom i preko povratničkih naselja.Drugo je nelegalna eksproprijacija, preskakanje zidova, ulaženje u tuđe privatne posjede, bez obavještavanja ljudi”, ističe Popovac.

Popovac smatra da sa nedavnom prvostepenom presudom Općinskog suda u Mostaru stiču mogućnost zaustavljanja procesa izgradnje.

“Puno je grešaka tu napravljeno i sa ovom presudom koja je nepravomoćna i na koju očekujemo tužbu Autocesta Federacije, ipak ova presuda omogućava da zaustavimo proces eksproprijacije i da se sada treba sve zaustaviti dok se ne završi ovaj proces pred sudovima BiH. Kada se to završi, nakon žalbe mi idemo i na više sudove, prema kantonalnom, federalnom , državnom i Sudu u Strasbourgu”, kaže Popovac naglašavajući da taj proces može trajati narednih deset godina i više.

Popovac ističe da ljudi koji su na terenu, povratnici , se suočavaju sa strašnim pritiscima, a jedan član Udruženja je doživio i srčani udar, izgubivši život.

“Razne vrste pritisaka su tu. Pitam vas koja je cijena ljudskog života i ko je to odvagao da nečiji život nije ništa vrijedan. Nema tih para kojima se ljudski životi mogu platiti”, navodi Popovac.

Popovac ističe da oni nisu protiv autoputa, koji, naglašava, treba svima.

“Ako oni dokažu da je najbolja opcija da autoput ide preko povratničkih naselja, preko plodne doline, preko dvije zaštićene zone, mi ćemo se s tim složiti, ali mislim da je svima jasno da to nije tako”, poručila je Popovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!