Analitičar: Koja je jedina šansa za opoziciju u RS

Vijesti 12. jul 202217:36 > 17:42 2 komentara
N1

Uoči kampanje koja samo što nije počela, opozicija u Republici Srpskoj definitivno nije ujedinjena. SDS će, uz PDP, svojim putem, a DNS nekim – trećim. Ozračje među opozicionim političarima je toliko loše da sjevaju i otrovne strelice zahvaljujući kojima birači ostaju zbunjeni.

Osmijesi, dobro raspoloženje i kako domaćin kaže – pobjednička atmosfera.

“Sljedeće godine da bude član Predsjedništva i naša predsjednica, zajedno smo jel tako? Tako je, da”.

Na slavu SDS i obilježavanje 32 godine postojanja najveće opozicione strane, od opozicionih lidera jedino Branislav Borenović. SPS je poslao predstavnike, a DNS nije ni pozvan. Na relaciji Šarović-Nešić ne cvjetaju ruže nakon izostanka podrške Nešića za Šarovićevu kandidaturu.

“Ko želi promjene, on treba da stane u prvi red za borbu protiv SNSD i njegovih satelita koji su na jednoj strani, mi smo na drugoj strani. Ovo je referendumsko pitanje. Tu nema sredine. Nema nikakvog drugog puta”, poručuje Šarović.

Nema drugog, ali ima treći – ako se pita Nešić. Taj treći put predvode upravo on i njegov DNS, a usmjeren je navodno protiv i SDS-a, ali i SNSD-a.

“Ako je Šarović promjena i ako je taj Šarović ima energiju, uz svo uvažavanje prema Mirku Šaroviću, onda nešto ovdje ne štima. Gospodin Šarović bi mogao negdje na rehabilitaciju, a treći put zna svoj put”, kaže Nešić.

Koji ne podržavaju druge opozicione, a parlamentarne stranke u Republici Srpskoj. Čak zvanično ni SPS koji je sa DNS-om ranije bio koalicioni partner SNSD-a. Čak ni DNS-ovo djelovanje sa SDS-om i PDP-om kao tradicionalnim opozicionim strankama nije podržavao Nebojša Vukanović, koji podržava kandidate iz SDS-a i PDP-a.

“Naš je cilj da Lista za pravu i red ima jak skupšinski klub koji bi garantovao da nakon promjene vlasti će doći do istinskih korjenitih promjena u društvu. Da će biti lustracije, uvođenja pravne države, vladavine prava. Naravno da ćemo podržati Jelenu Trivić i Mirka Šarovića kao kandidate”, ističe Vukanović.

Kojima bi planove da uđu u Palatu Republike Srpske, odnosno u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogla pomrsiti upravo razjedinjenost u opoziciji. Jedina šansa bi im, kaže politički analitičar Vojislav Savić, moglo biti stvaranje referendumska atmosfera među biračima.

“Mislim da su to građani od počeka prepoznali kao jednu neprincipijelnu koaliciju, neprincipijelan skup ljudi koji ima samo jedan cilj, a taj cilj ne negativan, da se ide protiv nečega, a ne za neku ideju, za neki konkretan politički cilj”, ocjenjuje Savić.

S druge strane, opoziciji naklonjene birače zbunjuje polemika o pravoj i lažnoj opoziciji, kaže Stefan Blagić iz Restarta. Krajem maja objavili su bazu sa imenima političkih preletača kojih je najviše iz SDS-a. U ovom mandatu tu stranku napustilo je šest narodnih poslanika. Izgube li predstojeće izbore hoće li opstati?

“Opstanak je izvjestan jer će vrlo vjerovatno, ako SDS izgubi ove izbore, sada većna strukture partije, odnosno prvenstveno većina funkcionera te partije će sigurno biti za ulazak sa SNSD-om u vlast”, smatra Blagić.

A to bi, dodaje Blagić, odgovaralo i SNSD-u, jer bi tako riješio pitanje manjih koalicionih partnera koji ih često uslovljavaju. Ipak pitanje je, koliku bi snagu čak i u takvim uslovima imao SDS s obzirom na zbunjenost opozicionih birača, ali i na velike podjele koje u opoziciji vladaju u predvečerje kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare