Analitičar: Ujedinjeni desničari u napadu na BiH

Vijesti 12. apr 202118:35 > 18:37 6 komentara

Da li je na pomolu novi diplomatski skandal?! Naime, kako je izjavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a potvrdio i Šefik Džaferović, predsjednik Slovenije Borut Pahor tokom nedavne posjete pitao da li je moguć miran raspad države. A navodno je i premijer te zemlje Janez Janša o istoj temi pisao predsjedniku Evropskog vijeća, Charlesu Michelu. Danas iz Slovenije bez potvrde ovakvih navoda. Na sastanak u Predsjedništvo pozvana je slovenska ambasadorica Zorica Bukinac.

Ambasadorica Republike Slovenija, Zorica Bukinac, oko 13 sati, stigla je u zgradu Predsjedništva BiH. Na poziv Željka Komšića. Cilj je bio da razjasni sporne navode iz dokumenta. Na razgovoru se zadržala nešto više od 15 minuta. Po izlasku, ambasadorica nije obratila pažnju na mnogobrojne medije. No, oglasili su se iz Ureda Komšića…

Ambasadorica u Predsjedništvu BiH

“Ambasadorica Bukinac je naglasila da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila. Republika Slovenija podržava europski put Bosne i Hercegovine. Želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije”.

Ranije su članovi Predsjedništva potvrdili kako je Pahor upitao da li je moguć miran raspad BiH.

“Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je predsjednik Pahor pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH. Komšić i i ja jasno smo kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u rat. S time se i on složio”, otkriva Džaferović.

Iz Ureda Boruta Pahora pojašnjavaju kako je on zagovornik Bosne i Hercegovine. Njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja. Što i danas naglašava.

“Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH. Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica”.

Pahor i pitanje

Pahorovo pitanje, upućeno je članovima Predsjedništva, u prijateljskom i opuštenom tonu. Kaže ovo autor priče o Janšinom dokumentu, Sead Numanović. No, nije mu jasno i zašto su članovi Predsjedništva, do sada, o tome šutjeli.

“Nije ovo interes Slovenije, ovo je interes Janeza Janše i ja mislim da je to isključivo finansijski interes. Ovo on radi kao pokriće za neke druge aktivnosti koje ima. Nemojte zaboraviti Janez Janša je u vrlo tijesnoj koordinaciji i komunikaciji sa Viktorom Orbanom. I sa još cijelom jednom bulumentom političkih pokreta i političkih opcija Evrope”, ističe Numanović, Politicki.ba.

Još 2018. godine Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu koja se tiče navoda o sumnjivom finansiranju stranke Janeza Janše, novcem iz BiH. Da je to jedan od razloga stavova koji dolaze iz Janšinog Ureda? Direktor IFIMES-a, Zijad Bećirović smatra da je tako.

“Imamo vrstu ujedinjenih desničara u napadu na BiH. Karakteristično za čelnike tih država su da su bili rigidni komunisti. Janez Janša je organizovao marš omladine 1980-ih do Slovenije, do Titovog Drvara. On je rigidni ljevičar poput staljinista i marksista. Nisu dobili željeni prostor na lijevom političkom spektru i onda su svi morali postati desničari. Meni je lično žao. Glumiti rigidnog desničara 30 godina. To je destruktivno za Sloveniju i može imati posljedice unutar EU i regiji”, ocjenjuje Bećirović.

Janšin odgovor

Janez Janša se oglasio putem Twittera. Kaže kako je Charlesa Michela sreo posljednji put prošle godine. Fizički je bilo nemoguće jedno takvo pismo mu uručiti. Poručio je i kako Slovenija traži ozbiljna rješenja za razvoj regije. Te da se ovakvim navodima to pokušava spriječiti. Slovenija inače sredinom godine preuzima predsjedavanje Unijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare