Analizirali smo: Zašto su SDA, HDZ i SDS izgubili borbu za Predsjedništvo BiH

Vijesti 08. okt 202218:20 0 komentara
N1

Odlične, ili pak zadovoljavajuće rezultate pojedinih stranaka na izborima, pratili su loši, ili po nekim ocjenama katastrofalni rezultati stranačkih čelnika. Hoće li SDA, SDS, DNS, Demos, pa i SNSD nakon analize brojki, mijenjati lidere? Birači su glasali za liste, ali su često izostavljali neke predsjednike stranaka. Analizirali smo, zašto.

Trideset godina od početka rata, izgubili su SDA, HDZ i SDS. Potpuno tačna rečenica, kada se analizira nivo Predsjedništva BIH. Dublja analiza kaže da su birači zapravo kaznili lidere, a ne stranke, što je najevidentnije na primjeru Bakira Izetbegovića.

Treba vidjeti kako će se SDA kao stranka ponašati kasnije. Treba vidjeti kako će se oni odnositi i prema supruzi gdina Izetbegovića koja mislim da je uveliko doprinijela njegovom izbornom gubitku“, kaže aktivistkinja Amna Popovac.

“Ona je jako loše medijske istupe imala, jako je niske udarce pravila, nekim bahatim tonom se obraćala ljudima i jako loše pričala o suparničkim, drugim ljudima. To ljudi ne vole”, dodala je.

SDS-ov predsjednik Mirko Šarović izgubio je ubjedljivo od Željke Cvijanović.Njegova ostavka po mnogima trebala je da uslijedi u izbornoj noći.

“Ono što je jedino šokantno da mi tu veče nismo vdjeli ostavku Mirka Šarovića, koji j SDS sveo na najniži moguć rezultat u istoriji, ako nije najniži, nije ni rastao i koji je izgubio sa 100 000 od Željke Cvijanović. On je čak izgubio i u svojoj opštini Istočno Novo Sarajevo”, kazao je Dragan Močević, politički analitičar.

Iako vodi u trci za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik ostvario je lošiji lični rezultat od svog SNSD-a, ali i Željke Cvijanović.Prema jednom od zadnjih presjeka, Cvijanović je Šarovića pobijedila za više od 95 000 razlike, dok Dodik vodi protiv Jelene Trivić za oko 30 000 glasova.Razlika u Banjaluci još je drastičnija, Cvijanović je u gradu na Vrbasu pobjednik sa oko 5 500 glasova razlike, Dodik u minusu sa preko 10 000 glasova.Novinarka Milkica Milojević smatra da Trivić jeste bila bolji kandidat od Šarovića, ali da..

“I rezultat Milorada Dodika i rezultat Željke Cvij i rez SNSD na dva nivoa parl izbora, govore da je u stvari građanima dosta Dodikove bahatosti i njegovog nastojanja da svoju djecu proizvede u svoje prestolonasljednike”, smatra Milkica Milojević, novinarka.

Stranke uprkos svemu, smatra Milojević, i dalje ostaju liderske, a građani naviknuti na staru crnogorsku dilemu:

“Ili si za Mila, ili si za Momira”, smatra Milojević.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!