Andelija: Može doći do poskupljenja struje sa 43 na 58 KM

Vijesti 29. nov 202118:25 3 komentara
N1

Ukoliko pristaju na poskupljenje uglja i plaćanje poreza i doprinosa rudarima - građani će to platiti, poručio je prvi čovjek Elektroprivrede nakon sjednice Vlade FBiH, a uoči sastanka sa predstavnicima rudara.

Admir Andelija naveo je i primjer neimenovanog građanina.

“On plaća 43,25KM ukoliko bismo povećali cijenu uglja za 20%, račun bi mu se povećao za 49,77KM, za 16%. Ukoliko bismo dodali na to i trošak od 400 miliona za poreze i doprnose uposlenicima rudnika, njegov račun bi otišao na 58,81 KM”, rekao je Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Kada je riječ o njegovoj ostavci na kojoj rudari insistiraju, Admir Andelija kaže da ostaje pri ranijim stavovima, a ranije je poručivao da je prošlo vrijeme kada su sindikati direktore smjenjivali. Danas, u znak podrške njemu, u holu Elektroprivrede protest.

“Kada je riječ o zahtjevu za moju smjenu mislim da smo i to prethodnih dana poprilično obrazložili. Sve što sam rekao ostajem pri tome”, naveo je Andelija.

Među zahtjevima rudara su i smjena direktora tuzlanskog rudnika, isplata dnevnica za prethodnih sedam dana.

“Bio sam optimista i u srijedu kada smo napravili okvirni sporazum i to je trebalo predočiti na dokumente, nažalost ono što smo razgovarali i ono što je došlo u okviru tih dokumenata nije bilo 100% isto”, istakao je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

Ukoliko ne dođe do dogovora, rudari su najavili za 2. decembar ponovni izlazak na ulice. Iz Federalne uprave policije, kažu spremni su da obezbijede skup, no nemaju namjeru da se sukobljavaju sa rudarima.

“Meni je rano da poduzimam bilo šta, ali naravno da ću poduzeti ako oni dolaze. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja ne izvodim ovolike ljude zbog rudara, mi nemamo nikakve probleme sa njima. Imamo probleme sa onim koji su ubačeni da izazovu incident. Zašto, ko ih šalje, to će se utvrditi”, naveo je Zoran Čegar, glavni inspektor FUP-a.

Rudarski neposluh počeo je prije sedam dana kada su rudari napustili jame, i trenutno rade samo na održavanju prohodnosti u kopovima. Direktor EP danas kaže, uglja ima za još osam dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare