Andelija: Reforme ili povećanje cijene struje

Vijesti 30. nov 202115:54 > 16:20 3 komentara
screenshot / YouTube

''Prije mjesec dana EP BiH je prema Vladi FBiH uputila inicijativu za povećanje cijene uglja za 20%. Tada smo rekli da ćemo tu cijenu pokušati amortizovati našim unutrašnjim procesom. To i sada kažem. Ono što je sporno i što je problem su porezi i doprinosi koji nisu uplaćivani u zadnjih 12 godina. To bi bio strašan udar na EP. Ta bi se sredstva mogla riješiti povećanjem cijene ili to riješiti kroz reformu kako bi rudnici bili samoodrživi i da to sami plate,'' rekao je za N1 Admir Andelija, direktor EP BiH.

Andelija smatra da su sve dosadašnji direktori rudnika i EP BiH odgovorni za stanje u kojem je energetski sektor danas. Dio odgovornosti, rekao je Andelija, snosi i Sindikat: ”Ukoliko bi mi ispunili zahtjeve Sindikata došlo bi do povećanja cijene struje. Sporazum koji je usaglašen sa Sindikatom je povećanje za 20% cijenje uglja, te obaveza da u 2022. godini rudnike učinimo efikasnijim i samoodrživim. To bi spriječilo povećanje cijene struje”.

U rudnike do sada uloženo 320 miliona KM?!

‘U prethodnih 12 godina u rudnike je uložila 320 miliona KM u opremu i mehanizaciju. Ostalo je po novim investicionim odlukama da se uloži u RMU Kreka i RMU Kakanj. Efekti ulaganja su skoro pa nikakvi. Naći ćemo opravdanje… podaci su neumoljivi,’‘ rekao je direktor EP BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. EP BiH je također kroz podršku, kroz avanse dala 203 miliona KM u prethodnih 10 godina rudnicima i to je primjedba revizije da to nismo trebali raditi: ”Reorganizaciju smo počeli u aprilu 2020. godine. Napravili smo akcioni plan koji sadrži 18 tačaka, operativni plan, i krenuli smo u realizaciju. Izmjena načina upravljanja i nova organizacija unutar zavisnih društava: to su dvije glavne faze. Rudnici ne mogu sve da izdrže što je kolektivnim ugovorima, zakonima definisano kao obaveza poslodavaca. Znali smo da je to najteža odluka i sa Sindikatom smo sjeli 19.5.2021. godine u kojem smo u sedam tačaka propisali način realizacije ključnog zadatka: izrada Pravinika o radu i izrada Pravilnika o radnom učinku”.

Tokom svog obraćanja Andelija je istakao da postoji višak administrativnog osoblja u rudnicima, a manjak proizvodnog osoblja – što se mora promijeniti. Novi sastanak između socijalnih partnera zakazan je za sutra u 10h u Vladi FBiH, potvrđeno je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare