Anđelko Delić melje brašno u vodenici koja potiče još od doba Otomanskog carstva

Vijesti 10. apr 202222:53 0 komentara
N1

Rast cijena i nestašica brašna goruća su tema već duže vrijeme u BiH. No, ima i onih koji se ne boje preživljavanja i gladi. Stare tradicionalne vodenice na rijekama rade punom parom. Vodeničari poručuju - stomak će biti pun.

Majevički prirodom bogati kraj oduvijek je imao tradiciju vodeničarstva. Tako je Anđelko Delić četvrta generacija koja melje brašno u vodenici koja potiče još od doba Otomanskog carstva. Preživjela je sve prirodne i druge nedaće.

“Tako je 1914. godine rijeka Janja je nadošla i sa ovog mjesta odnijela i vodenicu i vodeničara. Tačno je prošlo 100 godina, pa je 2014.godine vodenicu ovdje poplavila voda, otkinula one daske, ali nekako je Bog htio da ona ostane”, govori nam mlinar Anđelko.

Vlasnik je uložio znatna sredstva da bi vodenicu održao u funkciji, a mušterije dolaze sa svih strana.

“Meljemo žuti bosančić sa osam reda, brzohod bijeli sa osam reda, pšenicu, raž, speltu, ječam, heljdu, sve što je zrno. Sada moramo posijati, za ne daj Bože, koji hektar više kukuruza”, pojašnjava nam Anđelko.

Dodaje kako je prije 14 godina pustio vodenicu u pogon.

“I za tih 14 godina još nisam zaustavio radna kola, kamenje. Rade puno parom. Kada je remont, zaustavimo. Cijelih 24 sata je popunjeno i radi se. Ja i moja dva sina se mijenjamo u dvije, tri smjene”, dodaje nam ponosno sagovornik.

Onaj vrijedni čovjek je posebno ponosan što su njegova djeca zainteresovana za ovaj posao. Kako kaže, želi sačuvati tradiciju jer su vodenice uvijek bila centar sela u kojima su se sakupljalu mještani i donosili važne odluke. I dan danas ovdje je svako rado viđen gost, a domaćin pun zanimljivih priča i doživljaja.

Detaljnije u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!