Andrijana Copf, Guillermo Garcia Vejar i Sumea Mujkanović u Novom danu

Vijesti 11. aug 202216:44 > 16:49 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

28. Sarajevo Film Festival počinje sutra projekcijom filma “Trougao tuge” Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Počasno Srce Sarajeva prvog dana festivala će biti uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi. O filmskom programu od 12. do 19. avgusta, za “Novi dan” govori Andrijana Copf, PR SFF-a.

Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji Jugoistočne Evrope, koji okuplja filmske profesionalace kako iz regije, tako i iz cijelog svijeta. Za vrijeme trajanja Festivala prikaže se više od 200 filmova, bude akreditovano oko 3000 gostiju, a preko 100.000 ljudi posjeti brojne festivalske programe. Iako ove godine nije jedan od učesnika, povodom SFF-a u Sarajevo je došao mladi reditelj, scenarista i producent iz Meksika Guillermo Garcia Vejar. Nedavno je završio svoj prvi dugometražni film “La puerta Verde”, u meksičko – bosanskohercegovačkoj koprodukciji. Sutra će biti naš gost.

U toku je Festival “Zenica summer fest”. U proteklih trinaest dana festivala realizovani su brojni zanimljivi sadržaji, koji si privukli posjetioce kako iz Zenice i BiH, tako i iz zemalja regiona. O aktuelnom muzičkom festivalu ali i o drugim kulturnim dešavanjima, za “Novi dan” govori Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Ljubitelji prirode iz cijele regije okupiće se narednog vikenda u Šipovu, na 4. Plivskoj regati. Neki od njih dolaze i u znak protesta zbog izjave načelnika Šipova da “rijeke teku bezveze” i ideje da bude osnovano Javno preduzeće Hidroelektrane. Učesnica Plivske regate biće i eko aktivistkinja Nataša Milivojević, saradnica Svjetske organizacije za prirodu, naša sutrašnja gošća. Razgovaraćemo o regionalnoj borbi za rijeke i negativnom uticaju malih hidroelektrana.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, Milko Grmuša podnio je krivičnu prijavu protiv svih onih koji su omogućili da Andrea Dorić, prema sopstvenom javnom priznanju, po osnovu političkog dogovora i uticaja, obavlja funkcije u JP “Putevi Republike Srpske” i APIF-u. O tome da li posao danas mogu dobiti najčešće samo politički podobni, da li ovakvo funkcionisanje sistema prijeti da sahrani pravni poredak i sve etičke vrijednosti, ali i o drugim društveno političkim aktuelnostima, sa Milkom Grmušom razgovaramo u “Novom danu”.

Košarkašice Bosne i Hercegovine igraće na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Nakon što je Košarkaški savez BiH više puta upozorio na tešku finansijski situaciju, juče je potvrđeno kako će vlada KS osigurati novac koji nedostaje kako bi košarkašice igrale prvenstvo koje su na terenu izborile. Amer Čolan generalni sekretar KS BiH će biti naš gost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!