Anesteziolog sa četrdesetogodišnjim iskustvom: Uvijek mora postojati plan B

Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je završila u komi nakon operacije očnog kapka otvorila je mnoga pitanja, od situacije u zdravstvu i u privatnom i u javnom sektoru, ali i o anesteziologiji i shvatanja ozbiljnosti ove profesije. Naš gost danas je bio prim.dr. Ismet Suljević, specijalista anesteziolog i reanimatolog koji je pojasnio kakva je grana medicine anestezija, te koliko se često dešavaju slučajevi poput ovog koji je potresao javnost.

Čarobna grana medicine

Na početku razgovora je izrazio suosjećanje sa porodicom djevojčice iz Kaknja, ali i sa kolegama koji su uključene u taj slučaj.

“Anestezija je čarobna grana medicine koja nosi vrlo veliku odgovornost svih učesnika u procesu rada. Naime, grana medicine koja se razvija već 200 godina, koja je dostigla prilično savršenstvo u pogledu struke i nauke, mada još uvijek i nikad nije dovoljno istraživanja i educiranja, s obzirom da se radi o oblasti medicine koja po svom opsegu djelovanja zadire u više oblati medicine kao što je genetika, patofizilogija, fiziologija organizma itd”, pojasnio je.

Što se tiče same anestezije, istaknuo je, to se prevashodno mora raditi u spremnim i sofisticiranim ustanovama koje imaju svu tehniku.

“Anesteziolog kao stručnjak te oblasti medicine, mora biti stručno educiran. Objektivno moraju se uvijek imati alternative za određene probleme ili takozvani – plan B”, rekao je.

Prisjetio se šta je kazao njegov učitelj: “Dok sve ide dobro, nije niko kriv, a kad nešto pođe po zlu onda se traže krivci.”

Preoperativna priprema

Kao čovjek sa četrdesetogodišnjim iskustvom poručio je mladim anesteziolozima da olahko ne shvataju ni jednu anesteziju, jer svaka anestezija je izazov za sebe.

“Svaku anesteziju radite kao da vam je prva. Sa tom ozbiljnošću se mora pristupiti ovom poslu”, istaknuo je.

Pacijent kad ide na anesteziju prođe određenu fazu priprema, kazao je.

“Te pripreme obavljaju kolege koje su iz oblasti interne medicine, zavisno o stanju organizma. Anesteziolog donosi krajnju odluku i on ima pravo da zaustavi anesteziju, da je ne izvrši ukoliko je neko od kolega napravio propust, da vrati pacijenta na dodatno istraživanje”, rekao je dr. Suljević.

Naglasio je da se svaki pecijent može uspavati, ali postoji pacijent koji se ne može probudit, i u tom slučaju mora biti preoperativna procjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare