Anesteziolozi i mladi ljekari čekaju na rješenje svog statusa

Vijesti 14. maj 202119:24 > 19:24 0 komentara

Zapošljavanje medicinskog osoblja u Kantonu Sarajevo i ovoga puta poprimilo je političke dimenzije. Vladajućim se zamjera zapošljavanje 13 anesteziologa u Općoj bolnici koji su napustili KCUS, u trenutku prestanka ugovora mladim ljekarima koji su bili angažirani na covid odjelima.

Nisu javne ustanove u KS imale dovoljno osoblja, pa je Zavod za zapošljavanje, kroz posebne programe sa Biroa povukao nezaposlene ljekare, tehničare, ali i drugo osoblje. Treći val virusa korona prošao je, ugovori su istekli, a do juče zaposleni, ponovo su se našli na ulici.

“Nakon šest mjeseci tog jednog treninga imamo ih pripremljene, spremne, ne daj Bože za neki četvrti talas. Dobro bi bilo da im se omogući dalje, mislim da je to bilo i pošteno i moralno, kada je najteže bilo, oni su došli tu”, kazao je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opšte bolnice.

Opozicija vladajućim u Kantonu zamjera hitno rješavanje pitanja anesteziologa koji su napustili KCUS, naspram činjenice da mladim ljekarima prestaje radni odnos.

“Ja hoću i da ostanu mladi ljekari, hoću i da anesteziolozi ostanu, hoću da i jedni i drugi budu ovdje”, dodao je Gavrankapetanović.

Ubiranje političkih poena

Sramotno bi bilo, da ljekari, ali i drugo medicinsko osoblje, sada ostanu na ulici, pa da ih se ponovo pozove ukoliko dođe do novog talasa virusa korona, poručuju iz opozicionog SDA u KS.

“MI ćemo pokrenuti na prvoj sjednici skupštine inicijativu da se riješi pitanje tih mladih doktora. Očigledno, oni su njih angažovali dok su im trebali. Oni ostaju problem sami sebi. Bila bi strašna poruka da ih otpustimo, a onda da ih zovemo, ako budu ponovo potrebni”, kazao je Mahir Dević, SDA KS.

Iz Doma Zdravlja, danas kratko pojašnjavaju, primili su već 16 ljekara, u toku su procedure, posao u ovoj ustanovi naći će još njih 13. U planu je i zapošljavanje drugog medicinskog, ali i nemedicinskog kadra. Dok se to ne dogodi, premijer Kantona Sarajevo zahvalan je na dosad učinjenom na Covid odjelima.

“Vlada će samo ovim radnicima obezbijediti novčanu stimulaciju direktno proporcionalnu broju provedenih dana u Covid odjeljenjima u prva tri mjeseca 2021. Očekujem isplatu stimulacija do kraja ovog mjeseca”, napisao je Edin Forto na Facebooku.

I dok i jedni i drugi, iskusni anesteziolozi i mladi ljekari, čekaju na rješenje svog statusa, i vladajućim i opoziciji spočitava se ubiranje političkih poena preko zdravstvenog sektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!