Anketa sa Banjalučanima o Dejtonu: Trebamo slaviti mir (VIDEO)

Vijesti 21. nov 202215:59 2 komentara
N1

Dan kada je parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini u Republici Srpskoj obilježava se kao praznik. Kiša koja je i u Banjaluci padala danima danas je stala, a sunce se izborilo sa oblacima, pa su mnogi Banjalučani popodne odlučili da provedu u laganoj šetnji centrom grada.

Oni koji su htjeli kratko zastati i komentarisati današnji datum kažu kako je dogovor iz Dejtona donio dobro – mir.

“Svi bi trebali biti zadovoljni Dejtonom i da ga ne narušavamo više, iako smo ga doveli maltene do dna. Da se ne može prepoznati u nekim detaljima ono prvobitno kako je postavljen Dejton. Znači sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, za prestanak rata”, rekao nam je jedan stariji Banjalučanin tvrdeći da je u posljednjem izrečenom “prestanak rata”, najveći razlog za odavanje počasti dogovoru iz Dejtona.

Stariji Banjalučani sjećaju se da je dogovor o miru proslavljan na ulicama i ugostiteljskim objektima grada na Vrbasu. Jedan penzioner s kojim smo razgovarali kaže kako su svi u gradu bili oduševljeni viješću koja je stigla iz malenog gradića u američkoj saveznoj državi Ohio.

“Svi smo se oduševili, rat je stao tako da smo bili svi zadovoljni i srećni”, prisjeća se on. Njegov nešto mlađi sugrađanin kaže da mir uvijek treba slaviti.

Gotovo tri decenije poslije postizanja mira zvanične politike u Bosni i Hercegovini različito gledaju na dogovor iz kojeg je proistekao i Ustav Bosne i Hercegovine. Političke elite u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz brojne međunarodne zvaničnike Dejtonski sporazum nazivaju prevaziđenim. S druge strane, njihove kolege u Republici Srpskoj smatraj uda se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju sačuvati, poštovati i primjenjivati. Te različite poglede oslikava i činjenica da se ovaj datum slavi u Republici Srpskoj i obilježava neradno, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine danas sasvim običan, radni, dan.

“Ako smo dobili mir treba da ga slavimo i poštujemo i u Sarajevu i u Banjaluci”, zaključio je jedan Banjalučanin na pitanje o različitim političkim pogledima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare