Ankica Gudeljević: Očekuje se još 182.220 doza vakcina iz Covaxa

Vijesti 21. apr 202115:51 > 16:41 3 komentara
Ankica Gudeljević
MCP BiH

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine sudjelovala na sastanku veleposlanika u BiH koji je organiziralo izaslanstvo Europske unije u BiH.

Na početku sastanka Johann Sattler je u uvodnoj riječi uputio čestitke ministrici Gudeljević na brzom reagiranju u vezi sa potpisivanjem nedavnog ugovora sa Austrijom kako bi BiH u najkraćem roku dobila cjepiva iz EU mehanizma. Zahvalio je i na svim ostalim aktivnostima koje se odnose na nabavu cjepiva te dodao da će EU uvijek biti uz Ministarstvo i napore koje ministrica Gudeljević ulaže kako bi stanovnici BiH bili snabdjeveni cjepivima.

Sedam institucija kulture

U detaljnom ekspozeu, ministrica Gudeljević je prezentirala nekoliko područja koja su u nadležnosti Ministarstva.

Izlaganje je podijelila u nekoliko segmenata: obrazovanje, znanost, kultura i zdravstvo. Govoreći o obrazovanju istaknula je međunarodna istraživanja PISA i TIMSS te objasnila poteškoće, ali i pozitivne pomake u visokom obrazovanju.

“Jučer sam imala sastanak sa ministricom prosvjete RS na kojem je izražena dobra volja za nastavak sudjelovanja u PISA istraživanju, na način na koji je to Ministarstvo civilnih poslova u proteklom razdoblju iniciralo – jasna i nedvosmislena vidljivost svih subjekata”, kazala je ministarica.

Najavila je i izbor novih državnih koordinatora za znanstveni program Horizon Europe, te još dva veoma značajna internacionalna znanstvena projekta: COST i EUREKA. Naglasila je da će nit vodilja za izbor novih državnih predstavnika biti transparentnost i uključenost svih sveučilišta u BiH.

Izlažući argumente o kulturi naglasila je da je kultura u nadležnosti entiteta i županija te često ponavljano pitanje statusa tzv. „sedam institucija kulture“ ne može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, no uvijek kroz godišnju dodjelu grantova može dati potporu ovim institucijama.

I konačno poseban akcent je stavljen na borbu protiv pandemije Covid 19.

Podsjetila je da je BiH prva potpisala ugovor sa COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor sa Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je izravna nadležnost Ministarstva te dodala da su sve donacije cjepiva ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko Ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obveze države bile u najkraćem roku okončane.

380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske

Govoreći o brojkama istaknula je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske.

I konačno govoreći o izravnim nabavama, RS je nabavila 42.000 cjepiva.

Na kraju, gospodin Sattler je još jednom zahvalio za sve iznimno velike napore Ministarstva civilnih poslova a posebice ministrice Ankice Gudeljević te naglasio daljnju potporu ovim aktivnostima Ministarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare