Antić: Dodik nije našao podršku u Vučiću za odnos prema Christianu Schmidtu

Vijesti 19. aug 202116:34 > 18:12 0 komentara

Velizar Antić, politički analitičar i član Restart Srpska, za N1 je komentarisao odnose u državi, ali i političku krizu. Smatra da je izazvana reakcijom bivšeg Visokog predstavnika Valentina Inzka, čiji je potez nametanja zakona, kaže Antić pogodovao najviše Miloradu Dodiku, a potom i Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću.

Antić za N1 objašnjava da je sve, pa i zbijanje nacionalih redova uslijedilo nakon toga, te da je to na neki način spasilo Dodikov poljuljani rejting koji je “bio u silaznoj putanji”.

Pomenuo je afere škaljaraca i kavčana i policajaca, ali i teme o promjeni izbornog zakona, o kojima više niko ne priča.

Osvrnuo se i na odnose BIH, Srbije i Njemačke, te posjetu patrijarha SPC Porfirija Doboju, koju ocjenjuje dobrom.

Slučajno ili ne, patrijarh je neposredno prije dolaska u Doboj razgovarao sa ambasadorom Njemačke u Srbiji Thomasom Schibom. Tema su bili i izazovi sa kojima se suočavaju narodi na zapadnom Balkanu.

Antić taj ali i juče održani sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel sa bivšim i sadašnjim Visokim predstavnikom, te onaj koji predstoji sa Vladimirom Putinom povezuje:

“Dodik nije našao podršku u Aleksandru Vučiću za odnos prema Kristijanu Šmitu kakav je on očekivao. Zašto? Zato što Srbija ima svoje interese u odnosu sa Njemačkom i odnosi Vučića sa Merkelovom su takvi kakvi jesu, izuzetno dobri. To Vučić neće kvariti da bi podržao Milorada Dodika. U tom kontekstu svi sastanci jesu povezani”, poručio je Antić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!