Anto Domazet za N1: Ključna zabluda u koju nas uvode političari

Vijesti 22. apr 202116:58 > 18:49 1 komentar
anto domazet
N1

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za N1 je kazao da je ključna zabluda u koju političari uvode građane je to da će oporavak od pandemije COVID-19 ići sam od sebe. Nećemo živjeti kako smo živjeli, nova realnost je pred nama - poručuje Domazet, koji je gostovao u Danu uživo na N1.

“Ekonomija ovisi o politici, to je gruba istina. Loša politika je prijetnja za ekonomiju. Ovo što se sada dešava je loš sklop okolnosti, koji sada u situaciji kada se ekonomija bori da postigne oporavak – to djeluje demotivirajuće. Loše politike su balast za oporavak”, rekao je Domazet u uvodu.

Kakvi su brojevi za BiH?

Ima li korelacije između ekonomske situacije i imunizacije?

“To je početna tačka za priče o oporavku, ekonomskom rastu. Imunizacija je jedino pravo rješenje da se navike potrošača vrate u normalan tok”, pojasnio je ekonomski ekspert.

Vakcinacija treba da razije jedan poslovni optimizam, istakao je, dodavši da o tome razmišljaju i investitori. Ekonomija je u krizi zbog pandemije, dodao je, a vakcinacija znači preovladavanje razloga za krizu i pokretanje ekonomskog opravka.

“Prošlu godinu smo završili sa padom od 4.5 posto. Izgubili smo BDP-a oko milijardu i pol. Siromašniji smo za milijardu i pol. To smo nadoknadili zaduživanjem”, rekao je.

Domazet: Izaći ćemo iz recesije, ali nećemo iz depresije

“Kada govorimo o 2021. – imamo procjenu da će prvi kvartal biti nastavkom recesije, sa 3.7 posto kako predviđa Centralna banka. Predviđa se rast u BiH od 2.5 posto. Nećemo vratiti nivo dohotka iz 2019. godine. Riješit ćemo se recesije, ali nećemo izaći iz depresije”, istakao je za N1 Anto Domazet.

“Ključna zabluda u koju nas uvode političari – da će oporavak i rast ići sami od sebe. Nećemo živjeti kako smo živjeli. Nova je realnost pred nama. Javni sektor se nalazi u rukama loših političara, koji loše upravljaju njime. Reforme su zaleđene, ključne, kao reforma poreskog sistema, koja se u FBiH ‘kiseli’ 3-4 godine, nema izgleda da se pokrenu. To je alarmantno stanje”, pojasnio je Domazet.

Domazet je kazao da su potrebne energične, duboke reforme, jer se svijet mijenja.

“Kriza ga je potaknula da pravi duboke promjene. Ako budemo zaostajali, napravit ćemo dodatne razlike u odnosu na EU”, kazao je profesor Domazet.

Donosimo snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare