Anto Nobilo, Rusmir Karkin, Lejla Kapur-Pojskić i Alma Mustafić u Novom danu

Vijesti 07. jun 202115:14 0 komentara
N1

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu biće objelodanjena 8. juna Prvostepenom presudom Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 bh. općina, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Mladić nije osuđen po jednoj od 11 tačaka optužnice I to za genocid u šest bosanskohercegovačkih opština u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Sa Antom Nobilom, advokatom koji ima iskustvo Haškog suda, razgovaramo o njegovim očekivanjima da li će prvostepena presuda biti potvrđena, kao i kazna doživotnog zatvora. Postoji li mogućnost da Mladić bude presuđen za genocid u drugim općinama, te da li je moguće da bude oslobođen?

Na dan konačne presude Mladiću uživo smo u Hagu iz kojeg izvještava Nikola Radišić. Uživo smo i u Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari gdje će Adisa Imamović razgovarati sa preživjelim Srebreničanima. Gošća “Novog dana” je i Alma Mustafić, istraživačica I predavačica na fakultetu u Utrechtu, koja je preživjela genocid u Srebrenici, dok njen otac i mnogobrojna rodbina nisu.

Ne smiruju se reakcije na rušenje nelegalno izgrađene crkve u avliji nane Fate Orlović. Advokat porodice Fate Orlović, Rusmir Karkin, koji je poručio da je pravda ipak dostižna, gost je “Novog dana”.

Sa Lejlom Kapur-Pojskić, višom naučnom saradnicom i šeficom Laboratorije za humanu genetiku pri Univerzitetu u Sarajevu u “Novom danu” razgovaramo o najaktuelnijim temama o epidemiji. Saznat ćemo šta je naučno dokazano o antigenskim testovima, PCR testovima, učinkovitosti vakcina, kao i njenu ocjenu trenutnih epidemioloških mjera i eventualnom četvrtom valu epidemije koronavirusa.

Simfonijski orkestar Mostar 7.6.2021. godine održava Koncert mladih talenata u kapelici Franjevačke crkve u Mostaru. O tradicionalnom Koncertu će u “Novom danu” govoriti direktorica Simfonijskog orkestra Mostar, Snježana Zovko, kao i mladi solisti, pobjednici brojnih međunarodnih takmičenja Antonio Šarić iz Mostara i Lana Zorjan iz Srbije.

Novi dan u utorak od 8 do 11.

S vama je Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!