Anto Nobilo: Vučić nije rekao da je Mladić nevin, da nije zločinac

Vijesti 09. jun 202121:20 > 10. jun 2021 08:24 1 komentar

Vučić jučer nije rekao da je Mladić nevin, da nije zločinac, i da se zločin nije desio. Kazao je da se u Srebrenici dogodio masakar. Nije upotrebio pravi termin. I to je već nešto, kazao je u Pressingu kod Amira Zukića advokat s dugogodišnjim iskustvom u Haškom tribunalu, Ante Nobilo.

N1: Jučer smo vidjeli izdvojeno mišljenje predsjedavajuće Prisce Matimba Nyambeu svim tačkama presude Mladiću? Kako se biraju članov vijeća?

Ante Nobilo: To je jedna složena priča. Ovo su danas sudije koje većinom dolaze iz pravosuđa koja nisu na dobrom glasu. To nije prva svjetska liga. Kad je Haški tribunal počinja tada je bilo odličnih i iskusnih sudija. Bilo je i dobrih profesora prava koji nisu imali iskustava u suđenju. To se pokazalo loše. Bilo je i službenika koji su nekakvim političkim lobiranjem završili u Haškom tribunalu. Ali pazilo se da u svakom Vijeću ima jedan ili dva dobra suca. Bojim se da su one ranije sudije bili prava elita.

Anto Nobilo: Ne bih kažnjavao za negiranje genocida

To što nije jednoglasan odluka sudija? To nije bilo ni ranije, ne treba se uzbuđivati. Nisam pročitao izdvojeno mišljenje sudinice Nyambeu. Baš me interesuje njena logika razmišljanja. Zanima me kako ubistvo 8.000 muškaraca i djece na određenom prostoru nije genocid?

Američki predsjednik Joe Biden je pozdravio presudu Mladiću. Danas Rusija poručuje da je Sud u Haagu pristrasan. Šta njihove reakcije govore?

Nisu uspjeli Haški tribunal izvući iz međunarodnih političkih sukoba. Umjesto da ga prepuste presuđivanju zločina i kazni. Biden i SAD su, zajedno sa Velikom Britanijom, svo vrijeme uz Haški tribunal. Isto je tako činjenica da Rusija na ovom prostoru pokušava uspostaviti svoj uticaj. I to je legitimno. Ali po meni nije produktivno da negiraju genocid. Ili presude međunarodnog prava. Ali svijet je takav.

U mnogim zemlja Evrope za negiranje Holokausta ide se u zatvor?

Što se tiče Holokausta Nijemci su postavili visoke kriterije. U svijetu je različita praksa. Ako tvrdite da su Armenci ubijeni u genocidu u Turskoj ići ćete u zatvor. Mislim da ne treba ići u zatvor ako se negira genocid. Ali treba raditi u obrazovnom sistemu. U školama, mediju…. Da se svi ograde od zločina. Nažalost, od ratnih zločinaca koji su ubili stotine nemamo da se ljudi distanciraju. Takvo je društvo. I ono se treba mijenjati.

O Vučiću

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kaže kako je Haški tribunal antisrpski sud? Kao argument za tvrdnju naveo je oslobađajuće presude Naseru Oriću i Anti Gotovini?

Šta Vučić zna o dokazima u slučajevima Orić ili Gotovina? On ne zna ništa. I njegov komentar nije relevantan. Ovo je on okrenuo priču. Te odluke su pravomoćne i to nijedan političar ne smije dovoditi u pitanje. Vučić jučer nije rekao da je Mladić nevin, da nije zločinac, i da se zločin nije desio.

Kazao je da se u Srebrenici dogodio masakar. Nije upotrebio pravi termin. I to je već nešto. Ali on je premijerki prepustio da bude izravna i oštra. Dakle čeka nas još jedan dugačak put da doživimo civilizacijsko pročišćenje naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare