“Apaurin za Dodika” izazvao raspravu Osmanovića i Novaković Bursać

Vijesti 04. nov 202118:16 > 18:55 4 komentara
Adil Osmanović i Snežana Novaković Bursać
Adil Osmanović i Snežana Novaković Bursać (N1)

Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Adil Osmanović (SDA) u Danu uživo komentarisali su sjednicu Vijeća sigurnosti Ujudinjenih nacija na kojoj je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini. Osmanović je zaključio kako je Rezolucija "dosta dobra", a Novaković Bursać je ocijenila kako je nakon nje jasno da u državi "ne postoji visoki predstavnik".

Je li Dodik pobijedio?

Novaković Bursać: Ne mislim niti imamo potrebu da proglašavamo nekakvu pobjedu. Iznimno nam je važno i trebalo bi biti putokaz za buduće djelovanje da je Vijeće sigurnosti izrazilo spremnost da se poštuje međunarodno pravo i to je kompatibilno sa stavovima SNSD-a. Ono što se desilo u Vijeću sigurnosti pozdravlja većina u NSRS. Isto tako pozdravljaju u regiji i jednom dijelu Federacije.

Osmanović: Treba se vratiti unazad kad je Christian Schmidt imenovan od PIC-a, a Ruska Federacija je bila protiv. Bilo je očekivati da će Rusija pokušati skrenuti pažnju da je bila preglasana. Ako pogledamo Rezoluciju vidjet ćemo da je postignut kompromis koji je dosta dobar. Rusi su tražili da prestane mandat OHR-a, da se ukinu bonske ovlasti i govorilo se o produženju mandata EUFOR-a. Ova Rezolucija nije razmatrala pitanje OHR-a i aktuelnog visokog predstavnika. Stoji teza da je prvi put onemogućeno obraćanje visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Da li je time ugrožen njegov legitimitet?

Novaković Bursać: Žao mi je što moram demantovati gdina Osmanovića. Nije ozbiljno da banalizujemo odluke Vijeća sigurnosti. Ovdje ne postoji visoki predstavnik jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti. Nije dobro da iskrivljujem činjenice. Istina je bila da se pokušalo jednom rezolucijom imenovati Schmidt. Startna pozicija je da ne postoji visoki predstavnik jer se jučer nije imao ko obratiti. Da li imate rezoluciju o imenovanju Schmidta za visokog predstavnika? Ako nemate – onda i nema visokog predstavnika.

Osmanović: Čiji izvještaj je razmatran? Pa izvještaj visokog predstavnika. Rezolucija nijednim slovom se nije dotakla OHR-a i visokog predstavnika, a razmatrala je izvještaj visokog predstavnika Schmidta.

Boji li se lider SNSD-a Milorad Dodik bonskih ovlasti?

Novaković Bursać: Zahvaljući pristanku određenih aktera iz RS bonske ovlasti su postale djelotvorne. Ako se analiziraju, vidite da nemaju uporište u nijednom pravnom aktu. Da ne pričam da to nije kompatibilno sa demokratskim načelima, da imate stranca koji smjenjuje ljude u BiH. Osim ako to vama gospodine Osmanoviću nije prihvatljivo. Recite svojim ljudima da se zalažete za protektorat i da se onda raspusti Parlament. Ne možete zazivati da vam stranci smjenjuje ljude koji su izabrani, konkretno radi se o čovjeku koji je dobio najveći broj glasova u RS. To je strašno. Dodik je potpuno opušten.

Osmanović: Vi bi ste to mogli pričati da ja nisam bio u Banjaluci kad je vaš lider aplaudira kad je visoki predstavnik smijenio Poplašena i Šarovića. Dodik je zabranio Poplašenu da dolazi na svoju poziciju. To je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Vaš se lider prepao. On je jako nervoza i zato se bori da se dokinu bonske ovlasti i visoki predstavnik. Kolegice Snježana, vi ste doktorica i pošaljite apaurine svome lideru.

Novaković Bursać: Šta se vi po zanimanju? Neki mi kažu da ste vjerski službenik.

Osmanović: Ja sam politolog (smijeh).

Novaković Bursać: Nije korektno to što govorite. Ja sam vama dala argument, a vi meni o zanimanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare