Apel Borisu Johnsonu uoči rasprave o BiH: Spriječiti crne dane iz 1990.

Vijesti 01. dec 202119:47 0 komentara
HENRY NICHOLLS / POOL / AFP

Predstavnici organizacije Remembering Srebrenica i drugih srodnih organizacija povezanih s Bosnom i Hercegovinom u Velikoj Britaniji, pisali su premijeru Velike Britanije Borisu Johsonu, a dan uoči rasprave koja će se voditi u Zastupničkom domu britanskog parlamenta.

Pismo je također poslano na adresu ministrice vanjskih poslova Liz Truss i drugih vodećih političara u Velikoj Britaniji. Na početku pisma se navodi da mu se obraćaju kao članovi i prijatelji Radne grupe za prevenciju zločina u Velikoj Britaniji, koja postoji da bi sarađivala i dijelila znanje kako bi poboljšala predviđanje i prevenciju masovnih zvjerstava u Velikoj Britaniji. Dodaju i da su duboko zabrinuti zbog rizika od nasilja u Bosni i Hercegovini izazvanih zapaljivim akcijama i retorikom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Uznemireni smo i ponavljamo ocjenu visokog predstavnika Christiana Schmidta da je ova kriza ‘najveća egzistencijalna prijetnja poslijeratnog perioda’ za Bosnu i Hercegovinu. Zabrinuti smo što sistemima, sposobnostima i politikama Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini još uvijek nedostaje fokus na prevenciji zločina, pritužbama i političkoj marginalizaciji. Naša stručnost nam govori da će bez sveobuhvatnih i koordiniranih međunarodnih odgovora koji su u središtu prevencije zvjerstava, vjerovatnije biti propuštene prilike za ublažavanje rizika od daljeg pogoršanja stanja i nasilja”, stoji u pismu britanskom premijeru.

Autori pisma podsjećaju britanske političke predstavnike na kompleksnost Daytonskog sporazuma čija se godišnjica obilježava ovog mjeseca te na ovlasti i nadležnosti koje su date entitetima u Bosni i Hercegovini.

“Posljednjih sedmica, međutim, gospodin Dodik je najavio da će nastojati da povuče Republiku Srpsku iz mnogih državnih institucija, uključujući Graničnu policiju, elektroprenos, pravosudne institucije (Državni sud i Tužilaštvo), Poresku upravu, pa čak i Oružane snage Bosne i Hercegovine. Dodik namjerava stvoriti paralelne entitetske institucije uključujući i novoorganizovanu verziju Vojske Republike Srpske. Ovi koraci su jednaki secesiji i direktno potkopavaju Daytonski sporazum. Politička nestabilnost se pogoršava jer Federacija Bosne i Hercegovine, drugi entitet koji čini Bosnu i Hercegovinu, nema vladu od izbora 2018. godine. Politički saveznik gospodina Dodika, bosansko-hrvatska nacionalistička stranka HDZ, blokirala je uspostavu entitetske vlasti zahtijevajući izmjene izbornog zakona koje bi osigurale njihovu trajnu vlast putem izbornog inžinjeringa, iako bi takve promjene djelovale kao daljnja podjela na zemlje i njenih zajednica”, stav je sutora pisma.

U pismu se također napominje i utjecaj Rusije u BiH, posebno u Republici Srpskoj, koji prema autorima pisma potpomaže aktivnostima Milorada Dodika.

“Uporno poricanje genocida u Srebrenici što radi Dodik i njegove pristalice duboko su zabrinjavajući znakovi etnonacionalizma koji je bio u osnovi nasilja 1990-ih i podstakao mržnju koja je dovela do zločina protiv čovječnosti, genocida i rata. Rizici za Bošnjake, posebno povratnike u Republiku Srpsku, i ugrožene zajednice poput Roma i Sinta, tražioce azila, LGBTQI+ osobe i drugi, zahtijevaju odlučnu akciju Velike Britanije i međunarodne zajednice. Nasilna eskalacija ima potencijal da se talasa širom Zapadnog Balkana, a posebno Srbije, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koje sve prolaze kroz stalnu političku krizu i gdje rusko uplitanje doprinosi nestabilnosti. Kao stalni član Vijeća sigurnosti UN-a, ključni igrač u NATO-u i država koja teži da bude sila dobra u svijetu, Vlada Njenog veličanstva je u dobroj poziciji da vodi svojim primjerom. Pozdravljamo britansku intervenciju podrške Uredu visokog predstavnika i EUFOR-u tokom brifinga Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini. Na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, kao i na predstojećim sastancima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vijeća za ljudska prava, Velika Britanija bi trebala nastaviti izražavati svoju predanost Uredu visokog predstavnika i podržavati stabilnost, demokratiju i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine podizanjem zabrinjavajućih dešavanja rukovodstva Republike Srpske”, stoji u pismu.

Premijera i druge zvaničnike se poziva da urade više kada je u pitanju uloga Velike Britanije u NATO snagama u Bosni i Hercegovini, pomoć Oružanim snagama BiH te da se izvuku lekcije iz zemalja poput Mijanmara. Istovremeno se napominje da bi Velika Britanija trebala biti spremna spriječiti da se desi nešto slično pokušaju formiranja Hrvatske samouprave iz 2001. godine. Poziva se i na aktivnost drugih ministarstava u okviru vlade Borisa Johnsona i na saradnju s političarima u BiH, na saradnju sa bosanskom zajednicom u Velikoj Britaniji te na saradnju s organizacijama sličnim Remembering Srebrenica. U pismu zaključuju da se po svaku cijenu mora spriječiti da se ponove nasilni i crni dani iz 1990-ih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!