Apel Instituta za nestale osobe: Progovorite gdje su posmrtni ostaci nestalih

Vijesti 10. dec 202113:13 0 komentara
N1

Na Međunarodni dan ljudskih prava, koji se 10. decembra obilježava u svijetu jer je na taj datum proglašena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine podsjeća da hiljade porodica u BiH ni skoro 30 godina nakon rata nisu ostvarile svoje elementarno ljudsko pravo da znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima.

“Pravo da znaju sve o sudbini članova porodice im je zakonom zagarantovano, a rješavanje pitanja nestalih osoba mora biti jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu jer se radi o jednoj od najdubljih otvorenih rana našeg društva. Do sada je na području BiH pronađeno više od 80 posto nestalih, a članovima porodica predati su posmrtni ostaci 24.300 žrtava. Ipak, još uvijek se traga za 7.628 nestalih osoba. Ovo je izuzetno značajan broj, a pronalazak nestalih u našoj zemlju ključno je pitanje za napredak našeg društva“, istakli su iz instituta.

Dodaju da su prisilni nestanci posljedice ratnih zločina, a u BiH je preostalo rješavanje onih najtežih slučajeva. Iako je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine lider u rješavanju pitanja nestalih osoba u regionu, a bh. model rješavanja ove problematike koristi se u svijetu odnosno zemljama koje su prošle istu sudbinu rata i tranzicije, još hiljade članova porodica žive u potpunoj neizvjesnosti, zaustavljeni u vremenu u kojem su nestali njihovi najmiliji i bez ikakvih saznanja o tome u kakvim su mukama umirali i gdje su njihovi posmrtni ostaci.

“Zato, na Međunarodni dan ljudskih prava, apelujemo na one koji znaju, a sigurni smo da su među živima, da prekinu zavjet šutnje, da olakšaju svoju savjest, da konačno progovore i tako prekinu agoniju porodica koje imaju pravo da znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima, da pronađu njihove kosti i dostojanstveno ih ukopaju. Samo nakon suočavanja sa prošlošću je moguć suživot i pomirenje. Mogu to učiniti na potpuno anoniman način, putem aplikacije koja se nalazi na web stranici Instituta za nestale osobe BiH na kojoj mogu označiti lokaciju na kojoj vjeruju da se nalazi grobnica, putem potpuno sigurnog telefonskog broja 080 02 01 07 ili pak prijavom u prostorijama Instituta ili nekog drugog nadležnog organa. Pomozite porodicama nestalih da za svog životnog vijeka pronađu mir“, zaključili su iz Instituta za nestale osobe BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!