Apel iz UKC RS: Situacija je alarmantna, kiseonika ima za još desetak sati

Vijesti 29. sep 202113:27 > 13:41 9 komentara
Screenshot

Dalibor Danilović, šef Tehničke službe Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, izjavio je da se nešto hitno mora poduzeti zato što kiseonika ima za narednih desetak sati.

Danilović je precizirao da trenutno stanje u tanku od 20 kubika je šest tona kiseonika. Trenutna potrošnja je, objašnjava, 300 kilograma na sat.

“Situacija je alarmantna”, upozorio je Danilović.

Danilović je istakao da vjeruje da će ovaj problem biti riješen, piše SrpskaInfo pozivajući se na RTRS.

Vlado Đajić, direktor UKC RS pozvao je, Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BIH da dođe na UKC:

“U ovom trenutku imamo još par tona kiseonika. Agencija za liijekove i njen direktor Zolak su  zabranili TGT da nas snabdijeva medicinskim kiseonikom. Ja pokušavam cijeli dan da dobijem Zolaka da ga pozovem na UKC, ovaj put to radim preko medija, kao ljekara da dođe ovdje, da vidimo koji su to članovi zakona, etikete na bocama ili šta je bitnije od ljudskih života”, istakao je Đajić.

Kako kaže, smatra da su i on i gradonačelnik već dosad trebali biti ovdje kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje krize.

“Nama ljekarima je i previše jedan spomenik zbog nedostatka kiseonika, to je spomenik 12 beba. Ako gradonačelnik želi jedan, to je monstruozno. Mi ne želimo. Daćemo sve od sebe. Pozivamo i njih. U stalnom smo kontaktu i sa rukovodstvom RS i naš je cilj da pronađemo kiseonik i da ga damo našim pacijentiima”, poručio je Đajić.

Trenutne zalihe kiseonika na UKC RS dovoljne su do rano ujutro. Nadležni kažu da čine sve da se obezbijede dodatne količine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare