Aquana – primjer kako preduzeća odlaze u stečaj

Vijesti 04. apr 202119:17 1 komentar
N1

Kako preduzeća odlaze u stečaj živ primjer je trenutno banjalučki vodeni park "Aquana". Gomilanje dugova prema dobavljaču hrane, pića i peleta, potkrijepljenih sudskim odlukama, bez žalbi rukovodstva, dovelo je u pitanje 24.000 kvadratnih metara atraktivnog zemljišta u centru grada. Zašto je plaćan klip kukuruza 3,30 KM bez PDV-a, kad je na ulici tri puta jeftiniji? Ko je na ovaj način profitirao?

U “Aquani” samo tobogan nije pokraden – rečenica je aktuelnog gradonačelnika Bajaluke.

Vodeni park, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 18 miliona KM, prethodno rukovodstvo zadužilo je 11 miliona. Najveći je dug prema firmi “Novo teks” d.o.o. Banjaluka koja se bavi keteringom. Prema sudskom poravnanju iz 2018. godine, Aquana je ovom preduzeću trebala da isplati više od 2.237.000 maraka:

Obavezuje se tuženi ‘Aquana vodeni park’ da tužiocu ‘Novo Teksu’ na ime duga za isporučenu robu isplati ukupan dug u iznosu 2.237.138 KM sa pripadajućim kamatama u četiri mjesečne rate. Rok za posljednju ratu je bio 23. novembar 2018. godine“.

Od tog datuma raste kamata na ovaj dug ali su pravljeni i novi prema istom preduzeću. Nove ugovore o dostavi namirnica potpisivao je tadašnji direktor Vedran Mitrović, koji je “Aquanu” zastupao i na sudu iako je po zanimanju profesor fizičkog vaspitanja.

Nismo se imali na šta žaliti iz razloga što je sudski procjenitelj to zaista odradio više nego korektno. A pored toga je naše računovodstvo vršilo procjene, tako da nismo imali na šta da ulažemo žalbu“, izjava je to Vedrana Mitrovića, bivšeg direktora “Aquane”, od 8. marta 2021.

Na namjerno pravljenje dugova i guranja preduzeća u propast upozorio je Draško Stanivuković. Pokazao je fakturu iz decembra 2020. godine, van sezone kupanja i kada je u “Aquani” radio samo restoran uz ograničen broj gostiju. Plaćeno je tona i 200 kg brašna, 170 kg piletine, 9.000 komada malih eurokrema…

U prevodu 25.000 kiflica, pa to vojsku Azerbejdžana nahrani. Ovo su fiktivni troškovi, ovo je lažno knjiženje, ovo je pokradeno pa se poslije papirima pokrije. Ovo je legalan kriminal urađen uoči smjene“, naveo je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Prema saznanjima N1, neke od cijena namirnica koje je “Novo teks” dostavljao “Aquani” iznosile su bez PDV: klip kukuruza 3,30 KM, junetina bez kosti 30, dimljeni losos 44 KM, palmino ulje 58 KM, bačva od 30 litara piva 56 KM… Uprkos ovim previsokim cijenama “Novo teks” je dobijao tendere jer je nudio neke artikle po ekstremno niskim cijenama. Votka litar za 5 KM, a viski 8 KM. Tender je ista firma prošla i za ovu godinu ali novo rukovodstvo odbija saradnju.

Nova uprava je stava da taj ugovor nije dobar za preduzeće, nismo ga potpisali. Novo teks se žalio kancelariji za razmattranje žalbi, i naš odgovor na žalbu su proslijeđeni i čekamo odgovor od kancelarije i kad dobijemo mi ćemo po njemu i da postupimo“, kazao je Velibor Vukajlović, direktor “Aquane”.

U slučaju potraživanja duga, koji je do sada se skoro udvostručio u odnosu na 2018. godinu, “Novo teks” može zaustaviti rad i “Aquanu” odvesti u stečaj. Da li će to uraditi od vlasnika i direktora Novaka Milakovića nismo uspjeli dobiti odgovor. Jasno je da “Aquana” nema novca. Ukoliko se dug bude namirivao imovinom najvredniji je atraktivnih 24.000 metara kvadratnih u centru grada. Za koje je već izrađeno idejno rješenje za stambeno poslovni kompleks.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare