Arapović: Izdržimo! Pandemija ne jenjava, a vakcine neće doći u drugom mjesecu

Vijesti 19. feb 202118:46 > 20:27 0 komentara

Infektolog Jurica Arapović kazao je za N1 kako pandemija korona virusa ne jenjava. Podsjetio je da smo do sada imali nekoliko takvih pogoršanja, od kojih je najveće bilo u 11. mjesecu 2020. godine te je izrazio nadu da nećemo opet doći u takvu situaciju.

“Moj apel je da izdržimo ne bi li po svim mogućnostima da dođemo da vakcine i počnemo naveliko provoditi vakcinaciju kako smo zamislili u BiH. Nadam se da ćemo uspjeti to. Najveći problem je što niko ne zna kada će vakcina doći, a narod bi to trebao znati. Negiranje problema. Repovi pandemije, to je pokazano kroz historiju da je neuspjeh struke, nauke i politike. Pouka je jasna. Htio bih našem narodu razjasniti, da vakcine neće doći u 2. mjesecu i da vakcinacija počen u martu, daj Bože da počne u martu u FBiH. Vidim da smo u RS-u počeli, što je pohvalno. Ovaj entitet je svojim snagama i spretnošću došao do vakcina koje su registrovane po vanrednom programu registracije. Nijedna vakcina u svijetu nije prošla sve potrebne regulatorne mjere ispitivanja. Sve su prošle vanrednu registraciju da se mogu koristiti u pandemiji”, rekao je Arapović u Danu uživo.

Kazao je kako je očito da ništa od Covax programa još neće biti jer su prošli najavljeni termini dolaska vakcina – 17. januar i 15. februar.

Govoreći o novim sojevima korona virusa, kazao je kako ovaj virus, kao i svi RNA virusi često mutiraju, ali da korona virus mutira nekoliko puta manje u odnosu na virus gripe.

“Nove varijante predstavljaju rizik u smislu bržeg širenja i samim time posljedično veća smrtnost s obzirom da je veći broj populacije zahvaćen novim varijantama. Zato je velika predostrožnost i strah evropskih zemalja koje su uvele lock down. I dalje se moramo pridržavati mjera. Ove naše mjere i nisu toliko loše ako poredimo s okolnim državama. Mogle su biti rigoroznije u novembru. One postoje na papiru, ali malo ih se pridržava tih mjera. Dosta stanovništva je prebolilo korona virus, u RS-u je između 30 i 40 posto, to nije mal postotak populacije. Bitno je da će postojeća vakcina značajno smanjiti takvo širenje i doprinijeti boljoj kontroli pandemije na ovim prostorima”, kazao je Arapović.

Govorio je i o studijama koje pokazuju da je mortalitet u tzv. postcovidu ljudi u prvih šest mjeseci dva puta veća u odnosu na normalnu populaciju.

“Svakako da su tu pulmolozi od velikog značaja jer iole teži oblici koji su karakteirizirani upalama pluća zahtijevaju praćenje i nakon oporavka, kod težih oblika to praćenje može trajati i godinu”, dodao je.

Na kraju je poručio kako se nada da će vakcine što prije stiči kako bi pandemiju stavili pod kontrolu do kraja ove godine iako su ranije prognoze bile do ljeta, što je nazvao preoptimističnim.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!