Arapski kršćanin za N1: Mi smo Palestinci, Bog nas neće napustiti

Vijesti 22. maj 202120:39 > 20:49 0 komentara
N1

Odrastavši u arapskoj obitelji, grko-katolički svećenik, arhimandrit i župnik crkve u Ramallahu (Palestina) Abdullah Yulio, od rane mladosti radio je pod 'palestinskim kišobranom' u različitim državama, od Italije do Palestine. Danas živi u Ramallahu.

Abdullah Yulio brani ideju palestinske nacije i države, i ističe kako muslimani, jevreji i kršćani nisu u međusobnom konfliktu jer “Bog ne kontradiktira samom sebi”. U intervjuu za N1 televiziju govorio je o svom svećeničkom radu, socijalnom angažmanu na rješavanju užarenih sporova.

Abuna A. Yulio napominje da je mir ono čemu se nada, i da vjeruje kako palestinski narod želi mirovne pregovore, što svjedoči i činjenica o ranijem prihvatanju dvije države, ali Yulio kaže kako u tim pregovorima Palestinci neće dozvoliti da budu podređeni faktor.

U razgovoru prenosi kako je u nedavnom sukobu Izrael sa svim svojim naoružanjem ciljao civilne objekte, te da se među velikim brojem žrtva nalaze i djeca – mučenici.

“Ne smijemo gubiti vrijeme, moramo raditi sve što je u našoj moći kako bismo ostvarili pravedan mir, samo kada se ostvari mir u našoj zemlji, u Jerusalemu, cijelim regionom i svijetom će zavladati mir. Jer osjećaj nespokoja izrodi revoluciju, a sada svi osjećamo nespokoj unutar sebe. Osjećamo se prevarenim jer nakon toliko godina pregovaranja, nismo dobili bilo šta. Strahujem da se ova regija još više gurne u propast”, poručio je u intervjuu za N1 televiziju župnik crkve u Ramallahu, te prenosi da “palestinski narod, kako region ne bi otišao u potpunu propast, pruža otpor”.

Palestina je dio šire regije

“Dakle, branimo svoja prava i pokušavamo ispustiti krik cijelom svijetu: nemojte nas ostaviti same poput siročadi. U svakom slučaju mi znamo da nas Bog neće napustiti”, kazao je Yulio.

Istaknuo je da je njegova vjera kršćanska, te kao takav treba da slijedi Isusa jer on je njegov primjer.

“Isus je moj put, a on je rekao da ne postoji ljubav veća od one kojom žrtvuješ sebe za drugog koga voliš. Domovina se grade krvlju mučenika (šehida), a mučeništvo je sveto. A kod nas kršćana, od davnina, svetac je mogao biti samo mučenik. Odbrana našeg naroda je pravda, jer kako sam vam i rekao, mi smo kao Palestinci prihvatili odluke svih međunarodnih institucija, a ono što se desilo je izmjena geografije Palestine. (…) Palestina je dio šire regije. Ali mi smo prihvatili princip dvije države, jer volimo i ljubimo mir. A šta smo dobili za uzvrat”, pita se katolički svećenik u Ramallahu.

Mi nismo protiv ničije religije, napominje Yulio, naglašavajući svoj stav da problem nije vjerske prirode, te da Jevreje smatra svojom braćom.

“Naša braća Jevreji se nalaze svuda po svijetu i na istoku i na zapadu, ako želimo biti iskreni prema sebi, sve tri religije su potekle iz istog izvora i postoji duhovna bliskost. Imamo poruku, koju smatram važnom, a koju šaljemo iz Palestine, a upućena je svima, Arapima, oni su nam braća, na Bliskom istoku gdje obitavaju arapski kršćani, u Siriji, Libanu, Iraku i Egiptu, kao i svim ljudima u zemljama mediterana, koje su nam blizu. Poruka glasi: Mi možemo živjeti skupa ako nas ljubav spaja, ako nas naša pripadnost spaja i ako nas vjerovanje u Uzvišenog Boga spaja”, zaključio je Yulio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!