Armin Omeragić priznao podmićivanje i utjecaj na birače: Dobio 6 mjeseci zatvora

Vijesti 15. jul 202215:00 > 15:23
Podijeli:
Općinski sud u Sarajevu
Izvor: Općinski sud u Sarajevu (BIRN BiH)

Nakon što je na glavnom pretresu priznao krivicu, Općinski sud u Sarajevu osudio je Armina Omeragića zbog krivičnog djela povreda slobode odlučivanja birača. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM.

Drugooptuženom u ovom predmetu Harisu Spahiću presuda je zakazana za 16.08.2022. godine.

Terete se da su od početka oktobra do 7. oktobra 2018.godine, tačnije, uoči izbora za skupštine kantona u Federaciji BiH ostvarili kontakt sa biračima i dali im instrukciju da na glasačkom listiću za Skupštinu Kantona Sarajevo zaokruže imena dva kandidata jedne od političkih stranaka. Također su im obećali da ukoliko glasaju i reklamne vizit kartice fotografišu zajedno sa glasačkim listićem na kojem su prethodno zaokružili imena a potom i fotografije dostave kao dokaz da su glasali po datoj instrukciji, da će im predati novčanu naknadu u iznosu od 20 do 50 konvertibilnih maraka. Pa je tako njih 11 koji su glasali za navedene kandidate dobilo novac, dok njih devet nije dobilo obećanu naknadu.

Dakle, kao saizvršioci, podmićivanjem, utjecali su na birače u Federaciji da na izborima za institucije Federacije glasaju za pojedine kandidate.

Inače, Tužilaštvo KS imenovalo je kontakt osobu za komunikaciju i saradnju sa Centralnom izbornom komisijom BiH i policijskim agencijama zbog praćenja i blagovremenog postupanje u vezi sa predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini a shodno zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, saopćeno je oz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar