Arnaut: Do sada su krali glasove, sad kradu i pravo glasa

Vijesti 17. maj 202216:15 > 16:222 komentara
Podijeli:
Izvor: Foto: F. Z./N1

Današnja odluka Vijeća ministara BiH da ne odobri sredstva za održavanje izbora nesumnjivo je izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji, stav je državnog zastupnika Damira Arnauta (Naša stranka).

Podsjetimo, bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na današnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući da je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Ništa od izdvajanja novca za izbore, HDZ bio protiv razmatranja te tačke

“Do sada su krali glasove a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Opće je poznato da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade”, naveo je Arnaut u saopštenju.

Dodao je kako je ovakav današnji potez zapravo opasan čin, jer, kako kaže, radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH.

Pozvao je CIK da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar