Arnaut: HDZ blokira čitav integritetski paket za unapređenje izbornog procesa

Vijesti 17. mar 202217:48 > 18:23 3 komentara
F.Z./N1

U zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini odvijaju se dvije vrste pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i unapređenja izbornog procesa. Dok pregovarači koji su učestvovali na pregovorima u Neumu sada vode raspravu o elektorskom modelu, zasebni pregovori vođeni o tehničkom aspektu izbornog procesa (uvođenje skenera i sličnih pomaka važnih za integritet procesa ) završeni su za danas. Neuspješno.

Medijima se obratio Damir Arnaut, državni zastupnik iz Naše stranke, naglasivši da HDZ blokira cijeli integritetski paket, insistirajući na izmjenama vezanim za izbor članova Centralne izborne komisije (CIK-a).

“Što se integriteta izbornog procesa tiče, HDZ insistira da se Centralna izborna komisija, pored Predstavničkog doma PSBiH, kao što je sada slučaj, bira i u Domu naroda. U suštini, nema nikakvog pomaka. Oni time blokiraju čitav paket izmjena vezanih za integritet procesa”, saopštio je kratko Arnaut.

Pregovori vezani za integritet izbornog procesa u BiH gotovi su za danas, a bit će nastavljeni sutra ujutro (u devet ili deset sati).

Arnaut napominje da je to jedini dio pregovora u kojima će učestvovati Naša stranka.

Medijima se kratko obratio i Damir Mašić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, podcrtavši kako će ovaj zahtjev HDZ-a ostati neprihvatljiv i za njegovu stranku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare