Arnaut za N1: Neshvatljiva odluka CIK-a za Mostar

Vijesti 21. jan. 202119:05 > 19:16
Podijeli:

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Arnaut kazao je za N1 kako je sastanak Naše stranke i SDP-a bio koristan te da su dogovorili naredne korake u Mostaru. Komentirao je odluke CIK-a, te inicijativu o promjeni naziva ulica koja je usvojena u ovom Domu.

“Irma Baralija bila bi najbolja gradonačelnica za Grad Mostar. Ona je donijela izbore u Mostar, bez nje ih ne bi bilo i to bi bila snažna poruka prema našim građanima, Mostarcima koji su glasali i ostatku svijeta”, kazao je Aranut u Danu uživo.

Kazao je kako su sugerisali OHR-a da izmijeni odredbe zakona o izboru gradonačelnika Mostara i vratiti se u originalni Statut u kojem se kaže da je potrebna prosta većina u Gradskom vijeću, odnosno 18 glasova.

“Na 14 različitih područja u Mostaru pokazalo se da je bilo masovnih krađa. Čak u jednoj glasovi su razlikovali u 1.500 glasova. Neshvatljiva je odluka CIK-a, odnosno izbjegavanje da ponovo naredi brojanje u tom području”, rekao je Arnaut.

Govoreći o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, kazao je da je tu bilo očitih malverzacija.

“Mislim da je CIK bio tu upravu, ali da je abdicirao svoju odgovornost po pitanju Mostara“, kazao je Aranut.

Kazao je kako je HDZ jedini bio protiv inicijative koju je podnio prije dva mjeseca u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u vezi sa promjenom naziva ulica. Istakao je kako je jedino HDZ glasao protiv inicijative, a naknadno je uslijedila reakcija “pravdanja” Safeta Softića. Dodao je kako se na sjednici Ustavnopravne komisije vodila opsežna debata napomenuvši da tom komisijom predsjedava Alma Čolo (SDA) i da Naša stranka nema člana tu.

“I ja sam trpio sam radikalne pritiske. Na zvaničnom web portalu Islamske zajednice imate neistinu izrečenu da je mene neko vidio na 27. noć Ramazana kako jedem i pijem u nekom parku. Crtate metu nekome ne leđima. Ja reagujem na to. Ja sam tada bio na sjednici parlamenta i otišao kući na iftar. Zbog čega to neko potencira? Ovo je izglasano u ponedjeljak, a SDA i Safet Softić u petak reaguju. Došlo je do neke radikalizacije”, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar