Arnaut za N1: Od Pokreta za državu ovisi hoće li Dodik dobiti “kontrolni paket”

Vijesti 18. nov 202216:02 5 komentara
F.Z./N1

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ostaje pri stavu da Pokret za državu u Republici Srpskoj ima moć da onemogući Miloradu Dodiku četvrtog delegata i, kako kaže, na taj način zaustavi blokadu države.

Arnaut, koji je i ranije za N1 iznosio stav da je opasno isporučiti kontrolni paket SNSD-u u Domu naroda Parlamenta BiH, smatra da će se u idućoj sedmici znati hoće li Milorad Dodik dobiti četiri delegata u Domu naroda državnog parlamenta.

“Uprkos pokušajima da to opovrgnu, spinuju, obesmisle i zamaskiraju – ovo ovisi isključivo od Pokreta za državu”, ponavlja zastupnik Naše stranke Damir Arnaut te dodaje kako su brojke jasne i neumoljive:

“Dodik ima sigurna tri delegata, koje će izabrati sa 40 glasova u NSRS koje kontroliše. Opozicija ima sigurnog jednog delegata, kojeg će izabrati sa svojih 14 glasova. Pokret za državu nema nijednog sigurnog delegata”, pojašnjava Arnaut dodavši kako će “konačni delegat” pripasti onom ko ima najveći “višak” glasova.

“Brojke su jasne”

Prema njegovom mišljenju, ako svaki od ova tri bloka ponudi svoju listu, Dodikova će pobijediti.

“Dodiku, dakle, ne trebaju glasovi Pokreta za državu. Dovoljno je da oni glasaju za svoju listu ili budu suzdržani i Dodik dobija četvrtog delegata i još četiri godine blokade države”, tvrdi zastupnik Naše stranke napominjući kako je jedini način da Dodik ne dobije četvrtog delegata taj da opozicija i Pokret za državu glasaju za jednu listu, koja bi u tom slučaju nadmašila Dodikovu listu.

“Nakon izgovora i spinova, ostaju jasne brojke”, objavio je na Twitteru uz priloženu tabelu.

Odluka, odnosno konačni izbor Pokreta za državu će pokazati i opravdanost njihovog naziva, smatra Arnaut, ali osim toga vjeruje kako će to uticati i na sudbinu Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

Ipak, kako je N1 nedavno objavio, Vojin Mijatović bit će kandidat Pokreta za državu za delegata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo da se ranije Vojin Mijatović oglasio po ovom pitanju poručivši da su članovi Pokreta za državu spremni da glusuju za opozicionig kandidata za Dom naroda BiH ukoliko sve stranke “opozicije” potpišu pet rečenica, među kojima je da da je u Srebrenici počinjen genocid što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Hagu.

Damir Arnaut ovo smatra “uslovljavanjem” na pitajima koja su za opoziciju u Republici Srpskoj neprihvatljiva, te podsjeća da Pokret za državu nije dao bilo kakvu ponudu Miloradu Dodiku.

“Jasno je, naime, da nema razlike između Dodika i Opozcije o genocidu u Srebrenici. No, ogolimo, onda, stvari do kraja: I jedni i drugi su ultranacionalisti, da se suzdržim od neke još teže kvalifikacije, što je samo dodatni razlog da ni jedni ni drugi ne dobiju kontrolni paket”, rekao je.

“Istovremeno, Pokret za državu nikakvu ponudu nije uputio Dodiku. Poput, ‘podrži našu listu, ili ćemo konačnog delegata isporučiti tvojoj opoziciji, a ti ni u jednoj varijanti nećeš imati kontrolni paket'”, smatra Arnaut.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare