Arnautalić: Indexi su opstali zahvaljujući prijateljstvu

Vijesti 11. apr 202221:17 > 21:49 0 komentara
N1

Ove godine navršava se 60 godina od osnivanja kultne sarajevske grupe Indexi što je prilika da se podsjetimo tzv. zlatnog doba sarajevske pop rock scene, muzičkih velikana, ali porazgovaramo i o drugim aktuelnim muzičkim i sarajevskim temama. Pritom jasno je da govoriti o Indexima danas ne podrazumijeva samo govoriti o nekim prošlim vremenima, već i o sasvim drugačijim vrijednostima.

Gosti Večernjeg studija bili su bivši članovi kultnog benda Ismet Nuno Arnautalić, kompozitor, gitarista, pisac i producent i Ranko Rihtman, kompozitor, pijanista, dirigent i aranžer za big band.

Ovaj kultni bend izbacio je veliki broj hitova i teško je izabrati onu najdražu.

“Ljudima se sviđa pjesma “Bacila je sve niz rijeku” a moja omiljena je Modra rijeka, cijeli album to je po meni remek djelo koej su Indexi napravili”, kaže Ismet Nuno Arnautalić .

Kad ste postavili pitanje Nuni mislim se šta bih ja sada odgovorio na to i zaista je teško naći jer , ukazati na jednu pjesmu je kao da se čovjek nekako odrekne ostalih a nije jednostavno , svaka pjesma je imala svoju atmosferu stvaranja , svoju istinu koja postoji i ostaje tako da to je teško pitanje , bilo bi mi teško i koja mi se najmanje sviđa , isto , bi bilo teško. Ali ovo što Nuno kaže, “Modra rijeka” i to naravno sa nekim historijskim odmakom, može se zaključiti da je “Modra rijeka” donijela nešto sasvim posebno , ne samo Indexima“, kaže Ranko Rihtman, kompozitor, pijanista, dirigent i aranžer za big band.

Ismet Nuno Artanutalić kaže kako su pjesme nastajale spontano , prisjetio se da su održavali sastanke , na kojima bi vidjeli šta je ko napravio , a zatim izabrali najbolju i snimili. Tako su nastajale pjesme, ustvari, priprema je važna kod autra, prisjeća se Arnautalić.

Svaka grupa koja nema autore kao svoje članove opstane godinu , dvije , ali Indexi su bili poseban jedan vid grupe. Imali su uvijek dvojicu ili trojicu autora , vladalo je neko divno prijateljstvo među članovima grupe i to vas uvijek dovede do nekog rezultata .U to vrijeme najveći problem su bili tekstovi , nekako kao da je taj period, nije se pridavala velika pažnja tekstovima , pa se sjetim Elvisa Presleya koji je pjevao gluposti kao “Bam Bam Balubam” ili Tutifruti . Tek kasnije je značaj teksta isplivao i počeli su Indexi da slijede autore“, kaže Aranutalić.

Indexi su zapravo na početku bili instrumentalni bend , a kasnie instrumentalno – vokalni. Počeli su kao instrumentalni bez Davorina , slušali su radio Luksemburg i skidali pjesme The Shadowsa koje su naveče svirali pred publikom i to je na neki način bila veza publike sa muzičkim zbivanjima u svijetu.

Jedan dan je došla jedna prijateljica iz Londona i rekla nam je da The Shadowsi neće više biti popularni već sada dolaze The Beatlesi. Jao mi smo bili očajni, jer mi smo znali svirati samo instrumentale , ali se ubrzo pojavio Davorin i onda smo tako prebrodili i na svu sreću Davorin se pokazao kao genijalno i najbolje rješenje za Indexe” , kroz smijeh se prisjeća Arnautalić .

I nakon 20 godina od prestanka djelovanja ove grupe, njihova muzika i dalje živi, slušaju je mlade generacije, a koliki je interes i danas za njihovom muzikom govori činjenica da su karte za koncert u Mostaru koji je nedavno odražan a posvećen toj grupi prodate u rekornom vremenu. Branko Rihtman se prisjeća tri situacije koje su mu najbolje rekle šta muzika Indexa znači.

Prvo kad sam posmatrao jednu djevojku u orkestru koja je svirala violinu pjevala tekstove , pazite to nije jednostavno, svirate jednu dionicu , a pjevate drugu, i to sa takvim žarom. Druga stvar, iza mene je bio čovjek sa djetetom od 7 godina , on skače i pjeva te pjesme , to je nevjerovatno , i onda pored nas je bio neki mladi par koji je bio zagrljen, dakle sve su situacije gdje je muzika Indexa učinila nešto stvarno fantastično i kad vidimo na koji način je Modra rijeka, uticala i učinila na pop sceni Jugoslavije, to je nešto što daje osjećaj , s ove distance to možemo da osjetimo i je dobar osjećaj kada znate da ste dobar posao uradili“, navodi Rihtman.

Indexe su 1962. godine osnovali Ismet Nuno Arnautalić, gitarist, i basist, Šefko Akšamija. Bili su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop rock grupa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!