Asim Kurjak ipak bio mentor Izetbegović pri izradi doktorske disertacije

Vijesti 27. maj 202122:29 > 23:06 3 komentara
N1

Akademik Asim Kurjak ipak je bio mentor pri izradi doktorske disertacije Sebije Izetbegović, ali u Sarajevu, ne u Zagrebu. Vrlo malo se, kaže, sjeća tog doktorata, ipak poručuje: doktorat je legalan i legitiman. Kurjak je na koncu poručio da će istupom na N1 televiziji staviti tačku na priču o obrazovanju doktorice Izetbegović.

Dokumenti ne lažu, potvrdio je akademik Asim Kurjak. Bio je mentor direktorici Kliničkog centra UNSA Sebiji Izetbegović.

Ja prihvaćam činjenicu da postoje zapisnici, da je pred nas četvoro ona branila doktorat, da je taj doktorat legalan i legitiman i da je to doktorat, ali u Sarajevu“, rekao je Asim Kurjak, akademik.

Kurjak kaže da je komentor u izradi disertacije bio doktor Senad Mehmedbašić, koji danas nije odgovarao na pozive.

Zašto sam ja, a ne Srećko Šimić ili Senad Mehmedbašić imenovan za mentora to nije ni meni jasno, to je i razlog da se vrlo malo sjećam, i to je razlog zašto u mojoj obimnoj dokumentaciji, a bio sam mentor u 56 doktorata širom svijeta, nemam podataka o ovom doktoratu“, naveo je Kurjak.

Sam datum odbrane sporan je profesoru Kurjaku, nije uobičajena ni činjenica da je bio i mentor, ali i predsjednik komisije.

Pogledajte u kalendar, 11.6. je nedjelja. Neko treba mentora vrednovati, mentor može biti član komisije za odbranu, ali ne može sam sebe ocjenjivati“, rekao je.

U javnosti se pojavila molba kojom Sebija Izetbegović traži nastavak postdiplomskih studija. Tu piše da je položila deset ispita na Sveučilištu u Zagrebu. U drugom dokumentu-biografiji, čiju autentičnost nismo mogli potvrditi, navodi se da je postdiplomski studij završila u Zagrebu. Zanimljivog naziva – ULTRA SOND IN CINICLAO MEDISIN.

U dokumentaciji postdiplomskih studija ime koleginice nije niti u dva moja postdiplomska tečaja, niti među specijalizantima koji su kod nas bili, niti u izradi doktorata u Zagrebu. Je li ona bila, pokušala se prijaviti, ili se prijavila. Taj engleski sam ja i osnovao i vodio. Ona taj tečaj nije završila. Konačno, i ona vam je prije dva dana u izjavi, baš vašoj televiziji, rekla niti sam specijalizirala, niti pohađala, niti doktorirala u Zagrebu“, istakao je Kurjak.

O akademskom usponu direktorice Kliničkog centra govorio je i njen bivši kolega Kemal Dizdarević. Njemu je sporna specijalizacija doktorice Izetbegović.

Iako je dobila regularno specijalizaciju 1992, iako je izašla na ispit 1996, iz svega je jasno da ona nije provela te četiri godine na specijalizaciji, i da njena specijalizantska knjižica nije ispunjena na regularan način“, komentarisao je Dizdarević.

Moji učitelji u specijalizaciji bili su izvrsni hirurzi u Kliničkom centru. Osim njih, moji učitelji u ginekologiji bili su profesori Srećko Šimić, profesor Idriz Bukvić, profesor Senad Mehmedbašić, profesorica Jadranka Dizdarević, primarijus Ahmo Kapetanović“, rekao je.

Iako su prijave inspekciji, do danas ih nije bilo.

“Inspektorat prosvjetne inspekcije još nije dobio prijavu koja se na navedene okolnosti odnosi”, naveli su.

Po srijedi je progon SDA-ovih kadrova u Kantonu Sarajevo, a sprovodi je kantonalna vlast, tvrde iz stranke čiji je Izetbegović član.

Kada sam vidio da gospodin Konaković preispituje obrazovanje jednog redovnog profesora i gospodin Damir Mašić da preispituje obrazovanje jednog redovnog profesora UNSA. Otprilike to je dijagnoza stanja u ovom društvu“, komentarisao je Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA.

Rektor sarajevskog Univerziteta od Medicinskog fakulteta zatražio je dokumentaciju o obrazovanju profesorice Izetbegović. Isto smo tražili i mi, no odgovora danas nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare