Australac bosanskog porijekla imenovan za ministra industrije i nauke

Vijesti 01. jun 202209:51 > 10:25 4 komentara
Facebook

Edham Nurredin Husić, poznatiji kao Ed Husić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, imenovan je na mjesto ministra industrije i nauke u Vladi Australije.

Imenovanje pozdravili svi vodeći australski naučnici

Husić je poznat među australskim start-upima, jer je bio na brojnim parlamentarnim funkcijama vezanim za start upe i tehnološku industriju otkako je izabran u Predstavnički dom za Chifley 2010.

Nakon što je bio ministar u sjenci za digitalnu ekonomiju, Husić se ponovo pridružio Laburistima u novembru 2020. u portfelju poljoprivrede i resursa.

Govoreći za SmartCompany, Rehan D’Almeida, generalni direktor FinTech Australije, opisao je Husića kao „dugogodišnjeg šampiona tehnološkog sektora u Canberri“.

Husić je pokrenuo istragu o cijenama IT-a na početku svoje karjere u Parlamentu, kaže D’Almeida te dodaje da je istraživao odstupanja u cijenama između digitalnih proizvoda u Australiji i ostatku svijeta.

“On dolazi na tu poziciju s dubokim poznavanjem sektora i njegovih ključnih igrača.”

Ključna pitanja na kojima se FinTech Australija nada da će raditi sa Husićem uključuju uvođenje prava na podatke o potrošačima, regulaciju kriptovaluta i čekanje na pokretanje inicijative PayTo.

Husićevo imenovanje za ministra industrije i nauke pozdravili su i vodeći australski naučnici.

Predsjednik Australijske akademije nauka, profesor Chennupati Jagadish čestitao je Husiću i rekao da se akademija “raduje saradnji s novoizabranom vladom australske države Albany kako bi pomogla u osiguravanju budućeg ekonomskog i društvenog prosperiteta Australije kroz snažniji fokus na ulaganja u nauku.”

“Dok Australija traži rješenja za dekarbonizaciju ekonomije i transformaciju tradicionalnih industrija, nauka će igrati vitalnu ulogu u razvoju potrebnih ideja, tehnologija, sistema i procesa”, dodao je Jagadish.

Položio zakletvu na Kur'anu

Inače, kako pišu portali iz Australije, ušao je u historiju postavši prvi muslimanski član Predstavničkog doma Australije i prvi koji je položio zakletvu na Kur'anu.

Rođen je 1970. godine u Sidneju, a njegova porodica se 1960-tih doselio u Australiju iz Bosne i Hercegovine.

Član je Laburističke partije Australije i od 2010. godine član je australijanskog parlamenta. U vladi Kevina Rudda, 2013. godine bio je parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu mrežu.

Husić je intervju u junctionjournalism.com ranije kazao da je njegov uspjeh odraz ogromnih mogućnosti koje Australija nudi. Želi da bude inspiracija mladima iz manjina, migrantima i ljudima iz različitih socio-ekonomskih sredina kako bi i oni mogli da teže ka svojim ciljevima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare