Australija i zlostavljanje: Kako australijsko iskustvo primijeniti na Balkanu?

Vijesti 01. feb 202114:08 > 14:10 0 komentara
PETER PARKS / AFP

Senada Softić- Telalović, nekada predsjednica Svjetskog saveza dijspore BiH sa adresom u Australiji, sada je povratnica u svoju domovinu Bosnu I Hercegovinu. Izazvana je pričama zlostavljanih žena kojima su, nakon godina ćutnje, uzburkale Balkan. Ispričala je za N1 jednu australsku priču koja, prema njenim riječima , može biti primjer Balkanu.

Australija ima oštru kaznenu politiku za pedofiliju, silovanje, seksualno zlostavljanje i nasilje. U zadnjih 20 godina zabilježen je ogroman napredak u svim aspektima pravosuđa i kaznenog postupka za ova krivična djela..

“Na Dan Australije Vlada je dodijelila najveće priznanje za ‘Australac/ka godine’ upravo ženi heroju, hrabroj Grace Tame, koja je bila žrtva silovanja. Nju je njen nastavnik silovao kad je imala samo 15 godina, dok je pohađala privatnu srednju školu. On je osuđen za seksualno zlostavljanje, ali po tadašnjem zakonu ona nije imala pravo da u javnosti obznani ime i prezime osobe koja ju je silovala. Njena borba da se ovaj zakon promjeni trajala je godinama te je konačno na Vrhovnom sudu Australije njena žalba usvojena”, priča za N1 Softić- Telalović.

Privatni album

Borba Grace Tame imala je cilj suočiti se sa teškim bolom i pobjediti demona koji joj je upropastio život. Željela je svojim primjerom ojačati i podržati te ohrabriti sve žrtve u borbi za pravdu.

“Izbor Grace Tame za Australku godine je upravo ta pozitivna, progresivna, otvorena, humana, transparentna i edukativna politika Australije i njenog kaznenog sistema koji je svakim danom uvijek u transformaciji ka boljim zakonima, koji štite žrtve, a počinioce strožije kažnjava. Uporedo s tim je i jaka medijska i edukativna kampanja . Kampanja koju vodi Grace Tame “Let Her Speak” (Pusti da govori) je odličan primjer za to”, ističe Softić – Telalović.

Žene koje progovore su heroine današnjeg vremena i najbolji primjeri da ohrabre druge žrtve da nisu same i da će biti zaštićene. Nakon zbivanja u regionu, a znanja o svemu u Australiji, Senada Softić- Telalović kaže za N1:

“Šokirana sam cijelim odnosom društva u BiH, nevjerovatnom društvenom neodgovornosti kad su u pitanju žrtve zlostavljanja. Samo u BiH ili bolje rečeno na Balkanu svakodnevno čujemo kako žene prepričavaju kako komšija svaku noć ‘prebije Boga u njoj’, ali niko ne digne telefon i pozove policiju. Najteže mi padaju komentari tipa ‘što nije ranije prijavila silovanje, sad se sjetila. Ovdje je potrebno uključivanje svih sektora društva – počevši od kućnog odgoja, obrazovnih institucija, religijskih institucija, odgovornih ministarstava, državnih radnika (svih), društvena odgovornost i masovne kampanje poput ‘Nisam tražila’ te raznih nivoa pomoći, ali nipošto ćutanje, sram, ‘šta će reći drugi'”, istakla je za N1 Senada Softić- Telalović

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!