Autom udario zgradu dok smo snimali priču o problemu pješaka na Dobrinji (VIDEO)

Vijesti 15. dec 202115:03 2 komentara
N1

Nakon što je prošle sedmice tragična smrt dječaka u Nedžarićima u Sarajevu kojeg je kamion udario ispred Osnovne škole "Aleksa Šantić" izazvala brojne reakcije, redakciji N1 portala javili su se zabrinuti građani i iz sarajevskog naselja Dobrinja navodeći da su pješaci, a pogotovo učenici ugroženi s obzirom na to da je, kako tvrde stanari, pješačka zona sada postala prometna cesta za automobile.

Fotoreporter N1 je posjetio ulicu Salke Lagumdžije, u kojoj je, kako tvrde stanari, najgora situacija.

Ispred zgrade u toj ulici smo zatekli jednog od stanara koji nam je pojasnio suštinu problema te izazove s kojima se svakodnevno suočavaju. Upravo je u trenutku dok smo snimali izjavu u pozadini vozač automobilom udario u zgradu što zapravo u jednoj mjeri ilustruje probleme s kojima se suočavaju mještani Dobrinje.

“S ovog ulaza ja trebam od auta pravo da zakoračim (pokazuje rukom), jer vozač autom mora zbog pune linije doći tačno ispred ulaza. Širokom automobilu ili kombiju uvijek malo treba da udari u prag od ulaza. Razbijen je podest za kontejnere na kojima su stajali i oni se sada nalaze direktno na ulici i to su radili sve na ‘svoju ruku'”, naveo je stanar.

Dalje ističe da na ovom dijelu ulice, u kojoj je u blizini i jedna nepregledna i samim time i opasnija krivina, nema prostora za pješake, tačnije trotoara kojim bi se kretali. Kako je dodao, nekada je ta sada prometna cesta, bila rezervisana samo za pješake.

“Dakle, ovdje pješak kao da nijedan ne postoji, a isto tako ni učenik, a škola je ovdje odmah u blizini. Svi učenici iz ovog naselja idu u tu školu. I oni trebaju proći kako bi se sklonili od automobila, ali im je gore da idu ovim područjem nego glavnom cestom. Radi ko šta hoće, stanari se inače ne pitaju ni za šta. Kazne se sada kao naplaćuju, a ova ovdje ulica ispred zgrade je izuzetno prometna kao da smo u centru grada. Ovaj ovdje dio ispred zgrada su na proljeće počeli raditi, stanari su se bunili, pa je to nakratko zaustavljeno i onda je kao i sve drugo na brzinu. Imam utisak da to rade vikendom kada ne nailaze nikakve inspekcije da ovo kontrolišu”, zaključuje stanar s kojim smo razgovarali.

O ovom problemu nam je govorio još jedan mještanin Dobrinje koji se javio redakciji N1 navodeći da su na ovom području u najvećoj mjeri ugrožena djeca pogotovo kada uslijed igre istrčavaju na ulicu.

“Sve asfaltirane površine oko zgrada, koje pripadaju zgradama, namijenjene za nesmetano kretanje i korištenje stanarima, pretvorene su u saobraćajnice i dozvoljeno je kretanje svim motornim vozilima”, poručio nam je taj zabrinuti stanar.

Na videosnimku se može vidjeti da je kretanje pješaka u ulici Salke Lagumdžije zaista otežano. Tako smo u nekoliko navrata snimili građane kako nastoje izbjeći automobile penjući se na “improvizovani” trotoar.

POVEZANA VIJEST

Dodatno zabrinjava činjenica da ovom ulicom prolaze i učenici koji pohađaju školu koja se nalazi na udaljenosti od svega 100 metara. Građani ističu da se upravo taj problem mora riješiti kako bi se izbjegli tragični događaji poput onog u Nedžarićima gdje je u uskoj i poprilično neosvijetljenoj ulici stradao dječak.

Ovim povodom smo kontaktirali i Općinu Novi Grad kako bismo saznali više detalja o navedenom problemu, međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare