Autoprevoznici u RS odustali od štrajka, krenuli u traženje rješenja

Vijesti 05. jul 202217:05 > 21:13 1 komentar

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a Nikola Grbić kazao je da je nakon sastanka sa nadležnim entitetskim ministarstvima odustalo se od štrajka autoprevoznika.

Problem nije riješen, ali se traga za rješenjima i važno je da se počelo rješavati sa radnom grupom koja treba predložiti šta treba uraditi.

“Došli smo do zaključka ili blago reći prvog koraka rješenja ovog problema gdje smo dogovorili se da obustavimo daljne proteste i da krenemo u realizaciju kako da se pomogne autoprevoznicima”, kazao je Grbić.

Cijena goriva je najveći krivac za štrajk, kazao je Grbić.

“Sada sa ovom cijenom nafte prevoznici imaju učešće u realizaciji nafte samo 75-80 posto, a uvijek se računalo da 20 posto ide u amortizaciju dolazimo do cifre dolazimo da nemamo nikakve dobiti”, objasnio Grbić.

Prevoznici posluju ispod nule i država se mora odreći svog dijela, te je to Grbić ilustrovao na način da na jednoj litri goriva država uzima sebi 1,10 feninga.

Pokrenuta je još jedna inicijativa ka Domu naroda BiH da se ukinu akcize na gorivo.

Problemi u putničkom saobraćaju

Grbić kaže da su u goroj poziciji od njih su prevoznici u putničkom saobraćaju i to je potvrdio slučaj iz Banjaluke gdje je bio upitan gradski saobraćaj.

“Postigli su neki dogovor da rade u dobrobit građana. Data im je 2-3 mjeseca subvencija na tu cijenu karata. Šta će se dešavati poslije teško je prognozirati”, naveo je Grbić.

Što se tiče pada cijene nafte na svjetskom tržištu i situacije na bh. tržištu, Grbić kaže da je problem slobodno formiranje cijena i problemi sa rafinerijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare