Autorica Lidija Dimkovska izvinila se za upotrebu riječi “masakr” u Srebrenici

Kultura 08. nov 202121:28 > 21:38 1 komentar
Lidija Dimkovska
Lidija Dimkovska (Wikipedia/Tihomir Pinter)

Prije nekoliko dana Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanda i Zečir Ramičilović, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanda i zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije, uputili su javni odgovor Lidiji Dimkovska, autorici teksta 'Jugoslavija u mom životu, moj život u Jugoslaviji u 10 tačaka'.

Između ostalog, autorica u tekstu piše: “U Strazburu 1995. godine, negdje u vrijeme masakra u Srebrenici, desilo se čudno okupljanje na koje sam bila pozvana zajedno sa još mladih Jugoslovena, rođenih u sedamdesetim”.

U javnom odgovoru autorici stoji kako je upotrebe neadekvatne riječi „masakr“ znači negiranje genocida u Srebrenici.

“Jer u Srebrenici nije bio masakr. U Srebrenici je bio genocid. Genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja. To je sudski dokazana i priznata činjenica Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Upotreba riječi masakr negira sudsku, naučnu i historijsku činjenicu o jedinom, pravno dokazanom genocidu poslije holokausta u Evropi. Negiranje genocida blokira mogućnost pravde, istine i oporavka i negira budućnost za preživjele žrtve. Negiranje genocida i srpski nacionalizam, koji se sve do sada nisu kažnjavali, pokazali su se kao otrovna kombinacija koja je napravila novu fazu negiranja poznatu kao trijumfalizam: ‘trijumfalizmom se slave genocidna zvjerstva’. Na kraju pisma Instituta za istraživanje genocida zatraženo je od autorice Lidije Dimkovske da se javno izvini žrtvama genocida u Srebrenici, posebno Majkama Srebrenice kao minimum ljudskosti koje autorica treba javno pokazati”, saopšteno je iz IGK-a.

Autorica Lidija Dimkovska je odgovorila Institutu za istraživanje genocida Kanada poručivši da “nikada nije negirala genocida u Srebrenici i ako bi pročitali moja djela vidjeli bi da je tako”.

“Srebrenica je rana u mom životu i prisutna i u mojoj literaturi. To je jasno i iz eseja koji ste pročitali i komentirali. Riječ masakr je svirepo ubistvo ljudi kojeg apsolutno ne odobravam. Ako vam toliko smeta riječ masakr onda se izvinjavam zbog toga. Ali mora da znate da koristim u mojim djelima i riječ genocid, ali u eseju mislim da je riječ masakr u svom suštinskom smislu bio isto tako jak i jasan. Iz koneksta bi morali shvatiti da ga potpuno osuđujem”, zaključila je autorica, prenosi IGK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare