Avdić: Hapšenje Mehmedagića je provedba plana Dodika i Čovića da preuzmu OSA-u

Vijesti 14. jul 202114:04 > 14:41 23 komentara
N1

Avdo Avdić, urednik portala Istraga.ba, komentarisao je za N1 hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA). Smatra da je to početak ili čak završnica provođenja plana Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a da preuzmu ovu agenciju.

Naime, Mehmedagića su jutros uhapsili policijski službenici MUP-a KS po nalogu Tužilaštva Bi, nakon čega je on saslušan u njihovim prosotorijama.

Za to vrijeme, u kući Mehmedagića je policija izvršila uviđaj, tačnije, utvrdila njenu vrijednost s obzirom na to da se direktoru OSA-e na teret stavlja i pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

“Plan Dodika i Čovića”

Avdić koji je, kako kaže ranije objavio “plan Milorada Dodika i Dragana Čovića”, a koji se, kako kaže, odnosi na preuzimanje Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) i održavanje Gordane Tadić na čelu Tužilaštva BiH.

“Taj plan podrazumijeva hapšenje. Dakle, ja sam objavljivao detalje o tom planu. Druga stvar je ta da je to hapšenje najavio u septembru prošle godine analitičar RTV Republike Srpske Dževad Galijašević, a kao treća stvar i ono što je vrlo bitno jeste situacija da je Tužilaštvo BiH jutrošnju akciju provelo bez ikakve naredbe Suda BiH što znači da nisu mogli obavljati pretrese već su samo odveli dotičnog gospodina u MUP KS i saslušali ga”, naveo je Avdić.

POVEZANE VIJESTI

Dalje je istakao da zapravo niko ne osporava pravo Tužilaštva BiH da provodi istragu ukoliko postoji osnovana ili bilo kakva sumnja da je neko počinio krivično djelo.

“Pozdravljam rad Tužilaštva BiH na ovom predmetu i očekujem da će se tako odnositi prema svim drugim slučajevima u Bosni i Hercegovini. Posebno je interesantno da je od 2017. godine OSA kao institucija ne kao direktor, pod stalnim udarima Milorada Dodika i Dragana Čovića i njihovih partnera u Sarajevu. To se može pronaći pregledajući samo njihove arhivske izjave koje su dostupne svim medijima i vidi se da je njima cilj da na bilo koji način preuzmu kontrolu nad tom važnom institucijom u BiH koja je odigrala ključnu ulogu u sprečavanju ruskog utjecaja”, dodao je.

“Dodik i Čović ruski igrači”

Dodika i Čovića je nazvao ruskim igračima, navodeći da ih tako označavaju i svjetski mediji.

“Njih dvojica nastoje preuzeti OSA-u i ovo je početak realizacije njihovog plana ili se može reći završna akcija koja, između ostalog, podrazumijeva i hapšenje Mehmedagića. Međutim, na ovaj način se i glavna tužiteljica Gordana Tadić pokušava zadržati na čelu Tužilaštva BiH”, mišljenja je Avdić.

O daljim dešavanjima

Na kraju je kazao da ne zna šta se dalje može očekivati nakon hapšenja Mehmedagića.

“Koliko sam upoznat, prema Zakonu o krivičnom postupku, MUP KS Mehmedagića može u svojim prostorijama može zadržati 24 sata, a nakon toga ga tužilac isto tako može zadržati 24 sata, a nakon toga će se odlučiti da li će biti predložen prijedlog za pritvor ili će se pustiti na slobodu. Šta će raditi Tužilaštvo ja ne znam, ali se može reći da je ovo početak realizacije plana Dodika i Čovića”, poručio je Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare