Avdović: Dodik neće skupiti političke poene ako se sankcijama SAD-a pridruži EU

Vijesti 07. jan 202216:59 > 21:11 4 komentara

Erol Avdović, novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta UN-a na East Riveru za N1 je komentarisao nedavne sankcije Sjedinjenih Američkih Država koje su proširene na Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a uvedene Alternativnoj televiziji u Banjaluci, Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA Tuzla i zastupniku u Parlamentu BiH. Avdović je, između ostalog, komenatrisao kakve će posljedice donijeti ove sankcije te kada bi se mogla očekivati i naredna tura.

Avdović je rekao da su poznate pravne implikacije ovih sankcije koje su pojasnili Ministarstvo vanjskih poslova, ali i Ministarstvo finansija SAD-a, s tim da, kako dodaje nisu poznate one političke implikacije.

“Ne znamo ih iz nekoliko razloga. Radi toga što je Milorad Dodik nepredvidiv politički, ali je isto tako i racionalan i to svi znaju što znači da će štititi i sebe i svoju mrežu i lične interese (materijalne). S druge strane, ne znamo ili ne možemo nagovijestiti kada će uslijediti druga tura sankcija prema onoj Dodikovoj mreži koja se spominje”, naveo je Avdović.

Avdović je ranije odmah nakon objavljivanja sankcija Dodiku, ATV televiziji iz Banjaluke, Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću kazao da postoje nagovještaji da će najmanje još više od 50 osoba biti pod američkim sankcijama.

“Naravno ja ne znam ko su te osobe, možemo nagađati, ali govori se između 50, možda čak i 100, neki analitičari su više konzervativni, a neki manje. To su, dakle, analitički dodaci, mi ih nemamo kao direktnu poruku iz State Departmenta ili Ministarstva finansija SAD-a, ali moji izvori se pozivaju na američke izvore, na one koji o tome odlučuju. Moglo bi biti dakle između 50 i 100 malo manje, malo više i to je sasvim logično da ima tako puno korumpiranih u BiH i regionu i da su oni dobro uvezani. Naravno, Dodik i drugi su na čelu te koruptivne mreže. Dok znamo pravne, mi možemo još samo nagađati o političkim posljedicama zbog toga što Amerikanci još nisu javno pozvali Evropsku uniju da slijede njihov primjer”, pojasnio je.

Naglasio je da će dalje sankcije biti usmjerene gotovo na sve strane političkog spektra u BiH.

“Neki analitičari su čak rekli da Amerikanci pokušavaju napraviti neki balans i to nacionalni kada je riječ o sankcijama. To bi bilo pogrešno i neprihvatljivo jer u prvom redu treba biti kriterij korupcija. Dakle, sankcije će se odraziti i na ostale političke spektre, samo ne znamo koji su to ljudi”, dodao je Avdović.

Amerikanci vode računa o političkom efektu, nastavlja dalje Avdović dodajući da se sada zna da ukoliko bi Dodik samo ostao na listi sankcija da bi bio predstavljen kao mučenik ili heroj kojeg su “razapeli” Amerikanci i da to oni žele izbjeći.

“Mislim da će ovaj put Dodiku biti teže da dobije simpatije kod naroda jer je obznanjena njegova koruptivna mreža i on se sada samo brine ko će od njegovih saradnika biti stavljen na tu listu sankcija jer ukoliko je on hrabar ili glumi hrabrost ne znači da će njegovi saveznici to isto raditi. Mislim da neće ovaj put moći dobiti toliko mnogo poena ukoliko naravno ne izostane akcija State Departmenta, Ministarstva finansija SAD-a uz podršku EU idealno govoreći, onda te poene nikako neće moći skupiti”, poručio je Avdović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare