Avdović: Generalna skupština UN-a u znaku Ukrajine, bit će riječi o Kosovu i BiH

Vijesti 20. sep 202216:51 0 komentara
N1

Od danas do 26. održava se 77. Generalna skupština UN-a. U ime BiH sutra će se obratiti predsjedavajući Predjsedništva BiH Šefik Džaferović. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell boravi također u New Yorku, a očekuje se i sastanak sa liderima Zapadnog Balkana na marginama skupštine. Gost N1 programa bio je novinar Erol Avdović.

S obzirom da je predsjednik SAD-a Joe Biden rekao da je pandemija koronavirusa završena u SAD-u, Avdović kaže da je grad prohodniji.

Izgleda da je lakše doći nego prethodnih godina, nema tradicionalnih barikada, kamiona sa pijeskom. Grad je nešto prljaviji, ne znam da li se promijenila generacija, gradonačelnik New Yorka sigurno jeste. Svijet se nakon pandemije promijenio, danas se suočavamo sa nekim drugim izazovima“.

Kada je riječ o ovogodišnjoj Generalnoj skupštini UN-a, Avdović je kazao:

Uvijek smo govorili da je govornica UN-a podijum i platforma da se dostavi poruka domaćem biračkom tijelu što zvuči nekako drugačije iako se često radi o običnim riječima. Što se balkanskih lidera tiče, oni će se obraćati kako svjetskoj tako i domaćoj javnosti. Važno je što se danas Borell sastaje, to je kao mini summit“.

Što se Borella tiče, to su sastanci sa pripremljenom agendom, on zahtjeva ono što zahtjeva i u ličnim susretima sa balkanskim liderima. Očekujemo eskiviranje gospodina Vučića, predsjednika Srbije jer je pitanje Kosova aktuelno. To će biti jedna od glavnih tema. Biti će riječi i o BiH, ali treba napraviti apsolutno razlike između onoga što se zove obični photo op kada neki diplomati sa Balkana jednostavno zakoče šefove država i lidere, samo razmjene nekoliko riječi, naprave fotografiju i to onda predstave kao susret i razgovor. Nije to tako baš. Drugo je kada se organizuje susret“.

Kako je kazao, očekuje se sastanak Džaferovića sa Guterresom.

“Izvjesno je da će gospodin Džaferović imati sastanak sa Guterresom, a koje će imati one sljedeće ćemo vidjeti, a ne one u prolazu”.

Bit će diplomatske disonancije, ono što se zove talasanje diplomatsko, nešto što odudara od diplomatskog protokola. Ministar Lavrov je dobio američku vizu, bit će prisutan ali neće biti dva svjetska lidera: Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin“.

Samo održavanje Generalne skupštine je u znaku Ukrajine.

Počela je Generalna skupština i u znaku je Ukrajine, to je glavno pitanje. Ako pogledate samo raspored susreta američkih diplomata, vidjećete da tu dominiraju apsolutno do pet sastanaka i više sa predstavnicima Ukrajine, a onda sa predstavnicima zemlja u kojima su hronični problemi“.

Dodaje da se očekuje i konfrontacija na nivou Tel Aviv – Teheran.

Bit će konfrontacija na nivou Tel Aviv – Teheran, to će se sigurno odraziti na govornicu Generalne skupštine. To ostaje jedan od velikih problema. Ovo je prvi put da početak Generalne skupštine kasni jedan dan zbog kašnjenja Bidena radi sahrane kraljice Elizabete II“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!