Avdović o EUFOR-ovim pojačanim trupama u BiH: Dobro, ali nedovoljno

Dan uživo 07. mar. 202217:08 > 20:13
Podijeli:
Izvor: N1

Erol Avdović, novinar u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, komentarisao je za N1 stanje u Ukrajini, sankcije Rusiji, da li se kriza može preliti na Zapadni Balkan, a bilo je riječi i o EUFOR-ovim trupama u BiH. 

Srbija će se morati izjasniti

“Vidjeli smo kako se lavina odlomila u Ujedinjenim narodima. Svi su Rusiju osudili. Ovo je najveća kriza ruskog režima od hladnog rata na ovamo, potpuna izolacija”, naveo je Avdović.

BiH ovakva dejtonska kakva jeste, smatra on, je zapravo žrtva nepostignutog ili idealiziranog koncenzusa o kojem su političari govorili, međutim, ići će se prema Srbiji vrlo često sa zahtjevima.

“Vidimo da će u regionu, u Srbiji, boraviti šefica njemačke diplomatije i ona će tražiti određenje od Srbije. Prestaje vrijeme sjedenja na dvije stolice i reklo bi se da se neće više tolerisati oni balkanski političari koji pravdaju svoje postupke prema Rusiji, posebno sada nakon Ukrajine. Vrlo brzo će doći u pitanje tog ruskog, odnosno ukrajinskog rubikona, u kome će se zemlje morati odrediti. Srbija prije svega, a BiH nešto kasnije”, istaknuo je naš sugovornik.

Srbija se, smatra on, mora jasno odrediti. Ukoliko hoće u Evropu, onda će, ističe Avdović, morati jasno slijediti evropske poteze.

“Vučić je to ranije pravdao nekim interesima, ali neće se to moći više pravdati. Uzmite za primjer Njemačku koja najviše ima da izgubi, plinovod, naftovod ispod Baltičkog mora, i ipak je vrlo jasno u osudi ruske agresije prema Ukrajini. Mislim da će Vučić morati da se odredi“, ponovio je Avdović.

Sankcije Rusiji djelotvorne

Srbija je, kazao je, također plijen dvije politike – jedna je proevropska, druga proruska.

“Rusija već dugo prijeti, da Zapadni Balkan, region postane poligon njenih direktnih akcija destabilizacije. Naravno, računa se da glavni politički vazal ili izvođač radova bi bio Dodik, međutim, nisam siguran, gledajući kako se stvari odvijaju, bez obzira što je Dodik doveden u slijepu ulicu, da bi on išao do kraja. Uostalom dostavljena mu je poruka od Amerikanaca, konkretno od Eskobara, ili će biti na strani onih koji idu dalje u Evropu ili će Dodik biti meta sudova. Meni se ne sviđa ta poruka, jer je trgovina, ali je pragmatična, i na fonu evropske politike prema Ukrajini“, rekao je.

Šta misli o slanju dodatnih snaga EUFOR-a na područje BiH, pitali smo ga.

“Dobro, u pravom trenutku, ali nedovoljno. 500 vojnika je nedovoljno zbog toga jer je to pokazivanje i više slanje poruke nego stvarno efikasno aktiviranje nekih odbrambenih potencijala NATO-a. Stručnjaci vojni su upozoravali da bi to trebalo biti na nivou nekoliko vojnih brigada, nekoliko hiljada NATO-vih vojnika i to u određenim regijama u Brčko regiji, na Drini, na granici sa Srbijom da se pošalje izravna poruka. U jednoj riječi – dobro, ali nedovoljno”, mišljenja je Avdović.

O sankcijama koje su uvedene Rusiji, rekao je da smo vidjeli da sankcije ne mogu zaustaviti gusjenice tenkova.

“U isto vrijeme smo vidjeli kako su sankcije djelotvorne i kako će se tek pokazat djelotvorne”, zaključio je Avdović.

Sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad