Avdović: Pobjeda je jer OHR ostaje, a EUFOR se nastavlja

Vijesti 03. nov 202120:44 > 20:49 1 komentar
N1

Da li je Zapad izdao BiH i prepustio je Rusiji, upitao je voditelj Pressinga Amir Zukić Erola Avdovića, novinara koji decenijama izvještava iz sjedišta UN-a na East River. Kako je kazao Avdović, pobjeda je u svemu ovome jer OHR ostaje, a EUFOR se nastavlja.

“Ne bih se usudio reći da je Zapad izdao BiH, ali u svakom slučaju, ogolili su se puki interesi, goli interesi kojima su vođene zapadne zemlje i u ovom kontekstu. Rusija i Kina žele dostaviti svoju poruku Amerikancima, na žalost preko leđa BiH i zapadnog Balkana u cjelini, jer ovo bi moglo imati posljedice. Rusi su dobili to što su htjeli, a sa druge strane, Zapad je ostvario neku također pobjedu u svemu ovome, jer OHR ostaje, a EUFOR se nastavlja”, istaknuo je Avdović.

Rekao je da se ne bi usudio da kaže da su izdali, ali je “politička poruka koja se šalje da hrani strah koji je zavladao, prije svega među građanima BiH”.

“To da, u tome Zapad snosi odgovornost”, rekao je.

Šta će biti sa visokim predstavnikom, je li mu dodjeljena uloga međunarodne ikebane, upitan je.

“To je vrlo dobar izraz. Na žalost, može se pripisati Smidthu koji je sam tome doprinio, a dopirnio je zbog toga što nije na neki način padobranom pao u BiH, odjednom bez velike strategije, i zbog toga se krivi i Kvinta, ali i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je pošto-poto htjelo da ima svog visokog predstavnika, ali da zapravo nije imalo strategiju, šta će biti bolje. Mnogi su poručivali: “Ne dolazite u Sarajevo gospodine Smidth bez bonskih ovlasti”, a on se onda pohvalio kako je bonske ovlasti zaključao u fioku”, naveo je Avdović.

Kazao je i da bivši visoki predstavnik Valentin Inzko izražava žaljene zbog svega ovoga što se dešava njegovom nasljedniku.

“Što potvrđuje tezu da je Smidth razvalašćen i sa narušenim kredibilitetom, a da on oslušuje šta će reći velike sile, i to na samo startu. Inzku se nikako ne sviđa ova poruka koja dolazi iz Vijeća sigurnosti. Razlika između njih dvojice je što  Inzko izražava zabrinutost, a Smidth je iznenađen. Možda ne razumije a možda čak nema empatiju”, mišljenja je  Avdović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare