Avdović za N1: Politička koža Schmidta je na čiviluku

Vijesti 27. jul 202217:51 > 17:51 0 komentara

Erol Avdović gostujući u programu N1 prokomentarisao je sva aktuelna politička dešavanja sa osvrtom na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta za koje on kaže da što se tiče integriteta političkog procesa smatra dobrodošlim.

Izlazak građana na ulice i protesti zbog mogućih

“Mislim da je pravilno pročitano. Nisu to bili histerični napadi, histerija. To je bilo baš onako kako bi se reklo artikulianje zahtjeva da se Bosna i Hercegovina ne dijeli i da se ne primjenjuju oni zakoni ne nametnutog posebno arbitarnog koji bi dalje učvrstili, cementirali podjelu”, rekao je Avdović.

Schmidt je testirao građanstvo, kaže Avdović i dodaje da BiH nema boljeg saveznika od javnog mnijenja.

“Mislim da je on itekako osluškivao puls političara, dakle iz međunarodnih centara moći. Ne isključujem da je bilo crvenih užarenih dakle direktnih telefona između gdina Schmidta i onih  kojih mogu reći da su međunarodnih sponzora onoga šta on nameće”, pojasnio je Avdović.

Avdović je kazao da je potreban dijalog i da su protesti pokazali sazrijevanje u odnosu na period nakon rata.

“U javnom diskursu je pokazano možda više političke pismenosti pa i kulture od strane ljudi koji se bave politikom, medija nego što su to očekivali mnogi. Znate nije ovo više Dejtonsko tajnovito vrijeme”, naglasio je Avdović.

Ne treba se uzdati u nadu i optimizam, kaže Avdović i pojašnjava da je sada pragma političkim liderima da konačno dogovore izmjene Izbornog zakona odnosno povratak u parlamentaru procedu.

Što se tiče integriteta izbornog procesa izmjene od strane visokog predstavnika su dobrodošle, kaže Avdović, ali će Schmidt snositi kritike što nije nametnuo i ostale, ranije najavljene koje se odnose na Dom naroda FBiH.

“Njegova politička koža je na čiviluku, kada su ga svi gurnuli naprijed da on snosi tu odgovornost”, pojasnio je Avdović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!