Avioni sa donacijama vakcina slijeću u Sarajevo, masovne vakcinacije još nema

Vijesti 05. jul 202117:31 > 19:42 3 komentara

Mađarska je donirala BiH 200 hiljada vakcina protiv COVID-19 koje su jutros i isporučene. Osim donacija, nadležni najavljuju i isporuku kupljenih vakcina, te se očekuje masovna vakcinacija građana.

Još jedna donacija za Bosnu i Hercegovinu. Avion iz Mađarske sa vakcinama sletio je u Sarajevo. Do sada je Bosna i Hercegovina skoro pola miliona vakcina protiv COVID-19 dobila putem donacija, a ovo je najveća od njih.

“Nadamo se da ćete ubrzavanjem zaštite od epidemije i vakcinacijom moći brže sve da pokrenete privredu prije svega, naravno. To će doprinijeti i stabilnosti u BiH što će pomoći da se ilegalna migracija spriječi i zaustavi”, izjavio je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske.

Iako su nadležni željeli od Mađarske kupiti vakcine, iz budžeta ipak neće biti izdvojeno ništa.

Novalić zahvalio Mađarskoj

“Gospodina Kristijana Poša, ambasadora Mađarske sam nazvao i rekao: Daj da učinimo sve da BiH nabavi vakcine. Oni su otišli korak dalje te nam donirali ove vakcine. Zaista se zahvaljujem”, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

VEZANE VIJESTI

Podaci pokazuju da je u BiH do sada stiglo oko 930 hiljada vakcina. Putem COVAX mehanizma kupljena je 191 hiljada, a kroz direktne nabavke 204 hiljade vakcina. Nijedna nije nabavljena iz Federacije BiH. Donacije će se kako je najavljeno nastaviti. SAD će dostaviti pola miliona Pfaizerovih vakcina, Danska je odobrila 250 hiljada. Slovenija i Grčka također će doprinijeti imunizaciji bh građana.

“Mi u ovom trenutku imamo dogovorenu isporuku do kraja jula 1,2 miliona doza. Unutar te isporuke za treći kvartal biće isporuka iz COVAX mehanizma. Tu će biti uračunato i 500 hiljada doza koje je kupila Vlada FBiH iz Kine i tu su vakcine koje je uplatila Vlada RS koje treba da dođu jedan dio iz Rusije jedan iz Kine”, naveo je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim ovih vakcina BiH čeka i nove isporuke putem COVAX mehanizma, a iz budžeta je već plaćeno za više od 900 hiljada vakcina. No, i da ove doze ne dođu od augusta će po svemu sudeći krenuti dugo očekivana masovna imunizacija građana.

Vakcine – skoro pa dostupne

“Sa ovog mjesta i ovom prilikom pozivam sve one koji su zaduženi za vakcinaciju građana da se pripreme za masovnu vakcinaciju. Da… vakcine i mjesta za vakcinaciju budu pristupačniji, a građane pozivam da u vrijeme kada je mirnije da se vakcinišu da ljetnje mjesece iskoriste kako bi primili što veći broj vakcina”, poručio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Do sada je prvu dozu neke od cjepiva protiv COVID-19 primilo samo 306 hiljada građana, 163 hiljade su u potpunosti vakcinisane. Vakcine samo što nisu tu, antivakserski lobi ne smije, poručuju epidemiolozi, zaustaviti imunizaciju, jer jedina zaštita od korona virusa konačno će svima biti dostupna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare