Badnje veče u Sarajevu: Zapaljen badnjak ispred Stare pravoslavne crkve

Vijesti 06. jan 202218:29 > 18:42 3 komentara
F.Z./N1

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan. Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića.

Molitvom i paljenjem Badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Prije paljenja badnjaka u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, održana je večernja molitva.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Dvorište crkve bilo je ispunjeno vjernicima koji su večeras željeli prisusvovati paljenju badnjaka.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Na Badnji dan se peče božićna pečenica. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar i to Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare