Badnjević: Ne smijemo otkrivati detalje o verifikaciji respiratora

Vijesti 23. feb. 202111:54 > 11:566 komentara
Podijeli:
N1

Mjeriteljska laboratorija Verlab proteklih dana vršila je verifikaciju kineskih respiratora koji su putem kompanije "Srebrena malina" uvezeni u BiH.

Kako je rekao direktor Verlaba Almir Badnjević, potpisali su ugovor sa Federalnom upravom civilne zaštite i proteklih 10 dana su njihovi mjeritelji radili na verifikaciji.

“Ali u samom ugovoru ovaj put imamo stavku gdje se FUCZ pozvala na Pravilnik o mjeriteljskim laboratorijama gdje sve informacije o parametrima smije dati samo FUCZ”, rekao je Badnjević za N1.

Također, rekao je kako nema informaciju da li su svi respiratori verifikovani.

Na konstataciju da je ranije izjavio kako je bilo aparata koji nisu funkcionisali kako treba te pitanje da li je ponovo vršena njihova verifikacija, Badnjević je odgovorio:

“Tako je bilo i tada smo mogli govoriti jer nismo u ugovoru imali stavku da ne smijemo dijeliti informacije, ali detalje sada ne smijemo otkriti”, rekao je Badnjevuć.

Podsjetimo, u oktobru je započeta instalacija respiratora koji su i predmet sudskog postupka u predmetu “Novalić i dr.”, ali je instalacija prekinuta jer je utvrđeno da neki od respiratora ne rade ispravno.

Tada su uslijedile oštre kritike na relaciji FUCZ, Verlab i Instituta za akreditiranje BiH (BATA).

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić izjavio je Srni da je uspješno okončana verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, pa su raspodijeljeni i bezbjedni za upotrebu.

On je naveo da je ostalo da se završi verifikacija nekoliko respiratora od ukupno 100 ovih medicinskih uređaja koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite.

Prema Memićevim riječima, kompletnu verifikaciju je obavila firma “Verlab”, sa kojom je potpisan ugovor.

Komentari

Vaš komentar