Bajramska poruka Rešida Hafizovića: Nije dovoljno samo u ramazanu biti musliman

Vijesti 13. maj 202106:55 1 komentar
N1

Rešid Hafizović, teolog i akademik u Pressingu je rekao bajramusku poruku ljudima. Smatra da nije dovoljno 30 dana ramazana biti musliman, nego se tako treba živjeti cijele godine.

“Neka nastave živjeti onako kako su živjeli u ramazanu, ako su se duhovno probudili, sakupili neku energiju, ako su postali osjetljiviji za druge ljude. Samo neka to drže. To je pravi put u islamu”, istakao je.

“Nije dovoljno 30 dana u ramazanu biti musliman. Ramazan je ogledalo kako musliman treba da živi tokom cijele godine. Islam je po mjeri ljudskog života. On ne otežava čovjeku, nego olakšava. Boljeg uzora nemaju od poslanika islama”, naveo je.

Komentarisao je Hafizović i nedoumice oko davanja zekata.

Nedoumice oko zekata

Islamska zajednica BiH kaže da je ispravno uplatiti u fond, Baitulmal, a ne davati nikome privatno. Dosta ljudi, učenjaka, članova IZ su rekli drugačije. Iznijeli su mišljenje da se može dati i privatno. Bili su izloženi napadima Islamske zajednice.

“Mogu razumjeti da su potrebe IZ velike, ima veliki administrativnu razuđenost. Troškovi su veliki. Većina obrazovnih institucija je na državnom budžetu. S te strane je IZ rasterećena. Priča o beitumalu, bi pila vode da smo islamska imperija. Tu su plaćali muslimani, davali zekat, drugi davali điziju”, kazao je.

“Ja mislim da se zekat ne mora davati samo u ramazanu. Mi smo usvojli tu praksu, zekat treba dati onda kada je čovjeku najzgodnije. Ja zekat dajem svakog mjeseca. Nije ovo EPP, smatram da bih mogao ići linijom manjeg otpora – ali pokušavam svakog mjeseca. Primim platu i smatram da u toj plati imam neki iznos koji je tuđe pravo. Izdvojim onoliko koliko pretječe moje dnevne potrebe”, dodao je.

Hafizović je rekao da ko misli da je uredu – može da to primijeni.

Objasniti ljudima šta je zekat

“Ne mora se to vezati samo za ramazan. Treba biti musliman i izvan ramazana. U ramazanu se treba duhovno očistiti”, pojasnio je.

Ljudi će postupiti onako kako im savjest nalaže, dodao je.

“Umjesto ultimativnih stavova – treba ljudima objasniit šta je zekat. On je uspostavljen da se uspostavi socijalna pravda. On je tu da imamo socijalnu pravdu, da ne gledamo rijeke migranata koji bježe na zapad, koji ima savršeno uređenu socijalnu politiku”, zaključio je gost Pressinga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare