Bajrović: Čović blokira nabavku vakcine jer želi da dobije Izborni zakon

Vijesti 24. feb. 202117:19 > 19:357 komentara
Podijeli:

Reuf Bajrović, iz Američko-evropske inicijative, za N1 je poručio kako Dragan Čović blokira nabavku vakcine u FBiH kako bi dobio Izborni zakon. Govorio je i o aferi respiratori, izborima u Mostaru, Gordani Tadić i Tužilaštvu BiH i drugim aktuelnim temama. 

On je na početku iznenađeno pitao kako je moguće da je prije godinu dana bila priča da su nabavljeni respiratori neupotrebljivi, a sada jesu. Nejasno mu je, kako je kazao, da li imamo respiratore ili ne, da li su pretplaćeni, potplaćeni i slično. On je kazao da je na ovom pitanju jako važno da javnost ima uvid da li su oni za upotrebu ili ne.

“Vrlo je bitno jesu li nabavljeni respiratori upotrebljivi, jer do neki dan živimo u uvjerenju, na osnovu izjava iz Verlaba, da respiratori nisu za upotrebu. Godinu dana kasnije saznajemo da jesu”, kazao je.

Što se tiče same afere i početka suđenja – Bajrović je kazao da postoji sud, pravosudni sistem, postoje oni koji se optužuju i oni koji se brane: “Pravna država neka odluči”.

Nakon toga je kazao da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, “rak rana pravosuđa BiH” i da je “pod utjecajem susjednih država”.

“U ovom slučaju, ona treba nešto da dokaže pred sudom. Tužiteljstvo treba da optuži, sud utvrđuje. Tadić optužuje samo četiri sarajevske općine. Tadić je javna osoba podložna kritikama, sudu javnosti. Kada je Tadić zadnji put otvorila slučaj iz Vlade RS?” – pitao je gost N1.

Njegov utisak, kako je kazao, je to da je Tužilaštvo BiH u rukama HDZ-a, te da je Tadić pokazala da ”nije dostojna te funkcije”.

“Nakon što je otišao Milan Tegeltija, treba da ode i Gordana Tadić”, kazao je.

Govorio je Bajrović i o nabavci vakcina, kazavši da je i sam Dragan Čović izjavio “ako usvojimo Izborni zakon – nabavka vakcina će ići lakše”. On je podsjetio da je to posao Ministarstva civilnih poslova, čija je ministrica kadar HDZ-a.

“Vidjeli smo da mehanizam COVAX-a neće poslati vakcine jer ministarstvo nije uradilo svoj posao, a ako shvatimo Čovića pravilno – jasno je da blokira nabavku vakcina jer želi da dobije Izborni zakon”, poručio je Bajrović za N1.

On je poručio i to da većina bh. Hrvata ima EU pasoš, odnosno pasoš Hrvatske – te da će tom politikom biti pogođeni isključivo oni koji nemaju pasoš EU država. Kazao je kako je Srbija prepustila dio vakcina Republici Srpskoj, te da je to dobro – jer je bolje da se ljudi vakcinišu bilo kako.

Vlada FBiH je po ovom pitanju trebala da uradi mnogo više, njegov je stav.

“Prepadnuti su akcijama tužilaštva”, kazao je između ostalog Bajrović.

On je istakao i to da ako Valentin Inzko bude aktivan – šanse da Čović dobije Izborni zakon su ravne nuli, jer SDA “nema apetit da to uradi”.

“To bi bio kraj SDA u ovom obliku, ako ga Čović dobije – BiH zauvijek ostaje podijeljena na tri dijela. HDZ ima tri posto birača u BiH, ima šansu da sve blokira“, zaključio je.

Govorio je Bajrović i o izborima u Mostaru, rekavši da se Naša stranka okrenula u pravcu HDZ-a, te da je “predala Čoviću Mostar na još četiri godine”. On je rekao da ako su Sebija Izetbegović, Bibija Kerla, Željka Cvijanović, Dušanka Majkić i druge podložne kritikama – onda to moraju biti i Irma Baralija i Boška Ćavar.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Komentari

Vaš komentar