Bajtal o homofobiji u BiH: Ne smijem uskraćivati drugom ono što sebi dozvoljavam

Vijesti 17. maj 202219:18 1 komentar
N1

Širom svijeta obilježen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Homoseksualnost je prije 22 godine uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, međutim homofobija, bifobija i transofobija nisu uklonjene iz bh. društva.

Naida Mujkanović oduvijek je, kaže, znala da je žena, iako su dokumenti pokazivali suprotno. Rješenje za hormonske terapije pronašla je van granica Bosne i Hercegovine, ali uprkos tome, njena borba i dalje traje.

“U svakom segmentu mog života ja imam problem. Taj problem počinje od same neinformisanosti ljudi, od promjene dokumenata, od plaćanja računa u banci. Ja kada dođem sa svojim starim dokumentom i kada želim nešto da platim, ne postoji mogućnost da meni ljudi izađu u susret, zbog toga što je jedna osoba u ličnoj karti, a druga osoba je ispred tog čovjeka”, navela nam je transrodna žena Naida Mujkanović.

N1

Pomaka nema ni kada je riječ o sklapanju istospolnih brakova u našoj državi.

“Mi kao istospolni parovi nemamo mogućnost da ostvarimo parvo na uzajamno uzdržavanje, nemamo pravo na nasljedstvo ili penziju ukoliko neka od partnerica premine, nemamo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnera ili partnerice koji rade ukoliko mi nemamo regulirane radne odnose, nemamo pravo da zajednički stičemo imovinu, da regulišemo zajedničku imovinu, i mnoga druga prava koja uživaju heteroseksualni parovi u BiH”, pojašnjava Dajana Bakić iz Sarajevskog otvorenog centra.

Struka kaže da bi prvi korak ka rješenju problema LGBTIQ pripadnika bila izrada Zakona na državnom nivou. Ipak tu se ne zaustavlja, već se dotiče međuljudskih odnosa.

“Život ne poznaje ni normalno ni nenormalno. Život poznaje pravo na ljudski osjećaj, pravo na način življenja sa jednom jedinom ogradom, moj način i moja sloboda ne smiju da diraju drugog, ne smiju da uskraćuju drugom ono što sebi samom dozvoljavam. To bi trebala biti prirodna granica. Nju treba da osigura zakon, a kultura da učini dovoljno napora da bude shvaćeno i prihvaćeno”, naglasio je sociolog Esad Bajtal.

Krajem aprila napravljeni su prvi koraci ka zaštiti prava. Prvi put u Bosni i Hercegovini donijeta je presuda kojom je potvrđena diskriminacija LGBTIQ osoba. Riječ je o facebook objavi nekadašnje zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, Samre Ćosović Hajdarević iz 2019.godine, u kojoj je ista pozvala na izolaciju pomenutih.

Više u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare